Domaljevac

Osvrt na 20 godina Frame Domaljevac


Frama župe Sv. Ane u Domaljevcu osnovana je 1997. tako da ove godine obilježava svoj 20. jubilej. Tim povodom, s. Ana Oršolić napisala je svoj osvrt u kojemu se dotakla najvažnijih događaja.

Obilježavanje 20. obljetnice svoga djelovanja framaši su započeli predstavom Badnjak u Svetom Damjanu koju su izveli 23. prosinca 2016. u Hrvatskom domu kulture u Domaljevcu. Umješnom scenskom igrom framaši su dočarali zanos i ljubav Sv. Klare u mističnom slavljenju polnoćke, što je ostavilo poseban dojam na mnogobrojnu publiku. Velika slika Bazilike Sv. Franje u Asizu, ostala je na pozornici krasiti Hrvatski dom kroz cijelu godinu.

U nedjelju, 22. siječnja 2017. svečanim misnim slavljem framaši su zahvalili Bogu za milosne godine i sve dobro koje se dogodilo. Predstavljen je logo Frame i geslo jubilarne godine U bolji svijet sa Sv. Franjom, što je naslov pjesme s kojom se bend Fenix predstavio na Framafestu u Sarajevu.

Prema želji pape Franje i na poticaj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine framaši su 7. travnja duhovnim programom obilježili Dan molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja. Započeli su s pobožnošću Križnoga puta za mlade, autora dr. Tomislava Ivančića, a u svečanom misnom slavlju izrekli su svoje molitvene zazive za sve žrtve nasilja i zlorabljenja, da u Kristu Gospodinu pronađu utjehu i osjete Božju ljubav i blizinu. Nakon popričesne molitve svi zajedno smo izmolili prigodnu molitvu pape Benedikta XVI.

Uz korizmene pobožnosti križnoga puta, predmolili su mjesečno euharistijsko klanjanje i na nedjeljnim misnim slavljima sudjelovali u službi riječi i animiranju pjevanja. Zatim su na Radio postaji Orašje snimali svoju redovitu emisiju Gospodin vam dao mir.

Premijernom izvedbom predstave Gubavac – Isus Krist, dramski komad prema motivima romana N. Kazantzakisa Moj Franjo Asiški, 12. travnja, poslana je snažna poruka vrlo emotivne i lijepe priče o susretu Sv. Franje s gubavcem, osuvremenjena aktualnostima i problematikom današnje mladeži.

Framaši su se također vrijedno pripremali i za susret Hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Vukovaru 29. travnja pod geslom Krist, nada naša! Animatori Frame pripremili su i osmislili 12 kateheza na koje su bili pozvani svi mladi župe Sv. Ane s ciljem da u radosti zajedništva susretnu Krista koji je nada i izvor smisla života.

Organizirali su i svečani program povodom dolaska kipa Gospe Fatimske u župu, zatim za Majčin dan, kao i povodom nedjelje Dobrog Pastira. Uoči tog dana sudjelovali su na susretu mladih u Fojnici, koji su organizirale sestre franjevke.

Krajem svibnja framaši su animirali program trodnevne duhovne obnove za ministrante, framaše, djecu osnovne škole i njihove roditelje pod geslom U znaku križa Svetog Damjana. Križ su donijele framašice s franjevačkog hoda iz Asiza koji je izložen na štovanje i obasjan s 20 lučica. Program se sastojao od molitvenog bdijenja pred križem Sv. Damjana, svečanog misnog slavlja, obilježavanja Dana ekologije uređenjem crkvenog prostora, ministrantskih igara na otvorenome te kviza znanja.

Kao kruna dvadesetogodišnjeg djelovanja Frame izdana je monografija U bolji svijet sa svetim Franjom! Na dvjestotinjak stranica su zapisi važnih događanja, obogaćenih prigodnim fotografijama. Monografija nije tek obična knjiga, ona je spomenica memorije, svojevrstan foto-album, a donosi najljepše razdoblje framaškog života i njihova životna iskustva nadahnuta evanđeoskim idealima. Svečana promocija monografije  upriličena je 22. srpnja. U sklopu programa promocije framaši su izveli igrokaz Gospodin i gospođa Pilat, a bend Fenix i župski zbor pjesmom su upotpunili slavlje.

U subotu, 23. rujna, Frama Domaljevac je s mnogobrojnim framašima iz 26 bratstavasudjelovala na XIII. Sportskom susretu Frame Bosne Srebrene u Visokom pod nazivom S Tobom uvijek pobjeđujemo mi.

Iskazivali su svoju kreativnost i spremnost da daruju svoje vrijeme kroz pripremu plakata s određenom tematikom i popratne sadržaje povodom obilježavanja Misijske nedjelje, Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, početka školske vjeronaučne godine, a za Dan zahvalnosti za plodove zemlje, izveli su prigodan recital Evanđeoski zvuci od s. Bernardice Crnogorac.

Sudjelovanjem u projektu 72 sata bez kompromisa i obilježavanjem Dana starijih osoba 1. listopada, posjetili su dom za starije i nemoćne osobe i obradovali ih prigodnim darovima.

U sklopu programa CBM kojeg u BiH realizira Vijeće Evrope pod nazivom Šareni karavan - jedinstvo u različitosti, framaši i djeca sudjelovali su u projektu i u subotu, 14. listopada izveli kulturno-zabavni program zajedno s djecom Vukosavlja, Odžaka i Bosanskog Šamca.

Kao što se svake godine u Bazilici Sv. Franje  u Asizu održava molitva za mir i pomirenje među narodima, tako su u duhu Asiza mladi kroz ples, pjevanje i glumu odaslali poruku mira i pomirenja našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Stota obljetnica ukazanja Gospe u Fatimi (1917.-2017.) lijepo se uklopila i u proslavu 20. obljetnice Frame Domaljevac (1997.-2017.) tako da se na završetku godine posvećene stotoj obljetnici fatimskih ukazanja upriličila posveta župe Bezgrješnom Srcu Marijinu uz popratni program kojeg su animirali framaši.

U nedjelju 19. studenoga svečanim euharistijskim slavljem i bogatim duhovnim programom upriličeni su Obredi primanja u Framu i davanja i obnove obećanja u Frami Domaljevac pod geslom U bolji svijet sa svetim Franjom – što su riječi službene himne Frame Domaljevac. Radost ovog događaja podijelili su s njima framaši iz Tolise, Sivše i nekoliko framaša iz Sikirevaca, a zbor Frame Tuzla svojim pjevanjem uveličao je ovo slavlje.

Jubilarna godina zaključena je na svetkovinu Krista Kralja znakovitim događajem izbora novih članova Vijeća Frame. Neka Krist Kralj naše mlade nadahnjuje i vodi usmjeravajući njihove korake u radosnu budućnost kako bi Frama za njih bila život u ljubavi i prijateljstvu, a odvojeno vrijeme za Framu privilegij pred drugim raznim ponudama. Franjevački duh neka ulijeva u njihove živote novi polet, novu radost, snagu i oduševljenje da se zauzimaju za pravedniji i bolji svijet, noseći Mir i dobro svima.

KT/s. Ana Oršolić