Bajram


Riječ Bajram potječe iz turskog jezika, a njeno značenje je veliki blagdan.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

U islamu tijekom godine postoje dva Bajrama: Ramazanski i Kurbanbajram koji se još naziva i Hadžijski. Prvi se slavi tri, a drugi četiri dana.

Ramazanski bajram je naziv dobio po mjesecu posta - ramazanu u kojemu je, prema islamskoj predaji, Allah Muhammedu objavio Kur'an. Post traje 29 ili 30 dana, a odlikuje ga uzdržavanje od: hrane, pića, cigareta i tjelesnih užitaka. U razdoblju posta važni su: sehur, vrijeme u koje muslimani uzimaju jelo i piće prije izlaska sunca i prije početka posta te iftar, vrijeme kraja dnevnog posta nakon zalaska Sunca.

Kurban-bajram je najveći islamski blagdan, on se slavi dva mjeseca i deset dana poslije Ramazanskog bajrama. To je blagdan žrtve (kurban – žrtva) jer se na taj dan prinosi žrtva u vidu životinje, najčešće ovca, a onda se kurbani dijele rodbini, susjedima, siromašnima, a dio se ostavi sebi. Drugi naziv za ovaj blagdan je Hadžijski bajram iz razloga što hadžije obave odlazak na hadž (hodočašće) u Mekku. Bajram započinje klanjanjem Bajram-namaza. To je molitva koja se klanja prvi dan blagdana nakon izlaska sunca. Muslimani si blagdan međusobno čestitaju riječima: „Bajram šerif mubarek olsun“, što bi u prijevodu značilo: „Blagoslovljen ti Bajram“. Uobičajeni odgovor na to je „Allah raziola“ – u približnom prijevodu: „Neka Allah bude zadovoljan tobom“.