Oneg šabat


Pojam oneg šabat hebrejskog je podrijetla i označava „subotnje uživanje“. Prema židovskoj tradiciji, svaki vjernik je dužan subotom uživati u ukusnim, s posebnom pažnjom pripravljenim, jelima. Taj propis utemeljen je zato što je u Starom zavjetu jedan od naziva za šabat i: oneg („uživanje“).

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

U Talmudu se može pronaći priča kako je pobožni Židov svakoga dana birao jela za subotnje blagovanje. Kada bi ugledao dobru živinu, nju bi odvojio te rekao: „To je za šabat!“ Ako bi u međuvremenu naišao na još bolju, prvu bi pojeo, a drugu ostavio za subotu.

Danas je oneg šabat među Židovima još rasprostranjeniji pojam te se uporabljuje i za razne manifestacije: vjerskog, društvenog ili kulturnog značaja koje se obično održavaju petkom uvečer ili subotom poslijepodne. Također, ovaj se naziv uporabljuje i za vjerska okupljanja tijekom kojih se čita odlomak iz Tore nakon čega slijedi rabinova propovijed ili nagovor o pročitanom tekstu.

U suvremenom svijetu pod oneg šabatom podrazumijevaju se i različite zabave, kulturne igre i druge aktivnosti, a jedan od protagonista takvog oneg šabata bio je poznati židovski pjesnik Hajim Nahman Bjalik (1873. – 1934.).