Ivana Mostarac Hrenovica, pomoćnica direktorice Osnovne škole u KŠC-u Sv. Josip

Učenici u vjeronauku dobivaju uvid u smisao života


„Ove školske godine od ukupno 103 upisana prvašića katolički vjeronauk će pohađati njih 33,98%, islamski 6,79%, pravoslavni 1,94%, a etiku i moral 57,28%. Ta brojka s godinama varira, što u smislu broja upisanih učenika, što u postotku konfesionalnih vjeronauka“, svjedoči profesorica Mostarac Hrenovica.

Foto: Katolički tjednik

Foto: Katolički tjednik

Razgovarao: Josip VričkoKatolički tjednik

Gospođa Ivana Mostarac Hrenovica rođena je 20. prosinca 1987. u Sarajevu. Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić i potom Opću gimnaziju završila je u Livnu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2014. diplomirala je hrvatski jezik i književnost te stekla zvanje magistra.

Pripravnički je staž odradila u (svojoj) Općoj gimnaziji Livno. Od 2015. zaposlena je u Osnovnoj školi Katoličkog školskog centra Sv. Josip gdje je radila kao nastavnica hrvatskog jezika i voditeljica produženog boravka. Vodila je, također, dramsku sekciju i koordinirala razne priredbe i predstave za potrebe Centra. Od 2020./2021. obnaša funkciju pomoćnice direktorice Osnovne škole te vodi područnu osnovnu školu na Stupu. Povod za razgovor s gospođom Mostarac Hrenovicom početak je nove školske godine.

Poštovana profesorice, Vi ste u sarajevskom KŠC-u Sveti Josip od 2015. Ipak, vjerojatno svaki dolazak rujna i nove školske godine doživljavate iznova emotivno?

Svaki početak školske godine donosi uzbuđenje, kako za učenike, tako i za nastavnike. Emocije koje uslijede početkom nastave su iste kao da ste učenik, samo što kao profesor imate više odgovornosti i brige što donosi nova školska godina, posebno njezin početak.

Ima li razlike između onih osnovaca koje ste učili kao mlada profesorica u svojoj prvoj školskoj godini i ovih koji će ove godine krenuti u školu?

Svaka generacija je na određen način različita. Često ovisi o društvenim okolnostima kakva generacija se upisuje u školu. U međuvremenu se dogodila pandemija i naravno da je utjecala na društveni razvoj djece; bila su zatvorena u domovima, kao i odrasli. Ne smijemo zaboraviti ni eru tehnološkog napretka koja iz generacije u generaciju biva sve jača i brža.

Stariji imaju običaj kazati kako svako vrijeme nosi svoje breme. No, ovo u kome danas živimo, čini se, posebno je izazovno za djecu. Silni tehnološki napredak, naime, uvijek ne nosi samo dobro. Kako se nastavnici i profesori nose s tom okolnošću?

Tehnološki napredak obrazovni proces čini naprednijim i bogatijim. Međutim, u procesu obrazovanja tehnologija slabi komunikacijske vještine među učenicima jer u središte dolazi virtualna komunikacija, najčešće putem društvenih mreža. Takav vid komunikacije i funkcioniranja donosi gubitak osjećaja za stvarnost i nastavnicima je ponekad teško doprijeti do učenika.

Suradnja s roditeljima je pritom vjerojatno od presudna značaja…

Roditelji brigom oko egzistencije i svojih poslova (najčešće opravdano) ne mogu kontrolirati koliko djeca provode vremena na mobitelima dok su kod kuće. Od drugog polugodišta prošle školske godine u srednjim školama našeg Centra uvedena je zabrana korištenja mobitela u školi za vrijeme nastave i velikih i malih odmora, što je regulirano na način da na ulazu u školu mobitele ostavljaju u za to predviđene ormariće i uzimaju ih po završetku nastave.

Praksa se pokazala pozitivnom, stoga smo ju ove školske godine odlučili primjenjivati i u osnovnoj školi. Roditelji uglavnom podržavaju zabranu mobitela jer nam je cilj zajednički: jačati zdravu komunikaciju putem razgovora i druženja u školi – „oči u oči“.

Kada je u (još) ratnoj 1994. Vrhbosanska nadbiskupija u Sarajevu osnovala Katolički školski centar Sveti Josip, cilj nije bio zamijeniti državne škole, nego pružiti jednu dimenziju više i ponuditi nešto novo u odnosu na ustaljeno obrazovanje. Je li se, po Vašem sudu, uspjelo u toj nakani?

U svojoj knjizi Ono malo više biskup u miru Pero Sudar piše: „Temeljna svrha Sustava naših škola i zadaća svih koji su u njih uključeni jest shvaćen i prihvaćen učenik, a onda i za to odgojen i obrazovan, tj. za život spreman i životom oduševljen mladi čovjek.“ Po mome sudu, djelatnici su ti koji svjedoče svojim načinom života i na taj način odgajaju i pripremaju učenike za njihovu budućnost.

Dakako da nije jednostavno odgovoriti izazovima suvremenog društva promičući tradicionalne vrijednosti, ali svaka nova školska godina nova je borba i smatram da se uspjelo u toj nakani.

Spomenuti biskup Sudar prigodom obilježavanja 25 godina od otvaranja KŠC-a u Sarajevu kazao je, uz ino, i kako je temeljni preduvjet za uspjeh ovakvih škola da se svakom učeniku pristupi kao vlastitom djetetu. Koliko je to teško profesorima koji su gotovo po pravilu i obiteljski ljudi sa svojim obvezama?

Primarna zadaća u Katoličkim školskim centrima je odgoj, a zatim obrazovanje. Nemoguće je odgajati mlade ako ih ne doživljavamo kao vlastitu djecu. Svaki posao iziskuje usklađivanje privatnog i poslovnog života, ali u školama je to često neodvojivo. Mislim da skoro svaki profesor ostavi svoje probleme prije ulaska u učionicu, ali isto tako kod kuće razmišlja o učenicima koji su mu povjereni. To je sastavni dio našeg poziva.

Jedan od ciljeva također je odgajati i oduševljavati djecu i mlade ove zemlje za zdravo zajedništvo i međusobno prijateljstvo te djelatnu ljubav prema zajedničkoj domovini. Je li to u današnjoj (i ovakvoj) Bosni i Hercegovini ipak prezahtjevno?

Zahtjevno je učiti mlade da istinski mogu prihvatiti druge tek kad istinski prihvate sebe, da poštuju druge i gaje ljubav prema svojoj domovini, no nije nemoguće.

Slažete li se s ocjenom kako nema dobra profesora ukoliko ne živi svoj poziv?

Slažem se s ocjenom i iz perspektive profesora mogu reći kako je učiteljski poziv cjeloživotno učenje. Najbolji učitelji preuzimaju odgovornost za svoje učenike, uče od njih i konstantno rade na sebi kako bi im bili kvalitetan uzor.

Što se tijekom godine organizira na produhovljenju, educiranju i poboljšavanju metoda rada profesora?

Svake školske godine, obično u ljetnim mjesecima, Pedagoško vijeće Sustava katoličkih škola za Europu organizira seminare za svoje djelatnike s tematikom duhovno-pedagoškog i psihološkog karaktera. Seminari su prilika za duhovno obogaćivanje, educiranje, promišljanje o danim temama i, naravno, druženje svih djelatnika te rad stručnih aktiva na razini Sustava. Ove godine tema seminara je bila Nastavnički stres i rizik od sagorijevanja na poslu u post Covid vremenu. Profesori tijekom školske godine sudjeluju na raznim edukacijama koje organizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

U himni Katoličkih školskih centara je i stih „naše su škole naš drugi dom“. Doživljavaju li ih djeca uistinu tako?

Učenici škole uistinu doživljavaju kao svoj drugi dom, znaju da je to njihovo utočište, sigurnost i da se prema prostoru u kome borave i uče trebaju ponašati kao u svome domu. Učimo ih cijeniti školu i u materijalnom i u duhovnom smislu. Naravno da u tome nailazimo na poteškoće, ali nekad i na teži način shvate da moraju voditi računa i poštovati kućni red, što će i u budućem životu morati na svojim poslovima.

Katoličke škole u BiH omogućavaju i konfesionalni – katolički, islamski i pravoslavni vjeronauk. Raste li ili pak opada broj roditelja koji se odlučuju i za ovaj vid obrazovanja svoje djece? I koliko je, po Vašem sudu, to bitno za formiranje mlade osobe?

Od cjelokupna broja učenika koji pohađaju Centar negdje oko polovice učenika se opredjeljuje za konfesionalne vjeronauke, najviše katolički. Taj broj se uglavnom mijenja s godinama. Citirala bih pokojnog prof. Tomislava Ivančića koji je izvrsno objasnio i zapisao značenje vjeronauka u školama: „Učenici kao budući nositelji službi u društvu i vođe društva, u vjeronauku dobivaju uvid u smisao života, u dublje razumijevanje čovjeka, a taj je čovjek uvijek fundamentalno siguran, te osobito crpe snagu za moralno-etičke odluke i na taj način se oslobađaju od ideoloških zabluda i zavođenja na korupciju. U viziji, koju donosi vjeronauk, svi ljudi, bilo da su ateisti, agnostici, pripadnici raznih religija ili ideologija i nacija, nalaze razlog da žive s punim poštovanjem, povjerenjem i suradnjom, tražeći mir i smisao života svatko na svoj način i u svojim prilikama.“

Jedan od problema u ovoj državi odlazak je – i to sve više mladih obitelji s djecom – u inozemstvo te povezano s tim i višegodišnji pad nataliteta. A poglavito je ta okolnost delikatna za Hrvate kao najmalobrojniji (konstitutivni) narod. Sučeljava li se KŠC Sveti Josip s tim problemom? Primjerice, koliko ste upisali prvašića u ovu u odnosu na ranije školske godine? I mada znamo da KŠC ne voli prebrojavanje, koliko je u postotcima hrvatske djece?

Svakodnevica našeg društva je iseljavanje mladih obitelji i odlazak iz zemlje. Ne samo na prostoru Sarajevske županije, već i u cijeloj zemlji, ali i u regiji. Ukupan broj učenika u Osnovnoj (matičnoj školi na Banjskom Brijegu i područnoj školi na Stupu) uvijek je malo veći od tisuću.  

Ove školske godine od ukupno 103 upisana prvašića katolički vjeronauk će pohađati njih 33,98%, islamski 6,79%, pravoslavni 1,94%, a etiku i moral 57,28%. Kako sam ranije navela, ta brojka s godinama varira, što u smislu broja upisanih učenika, što u postotku konfesionalnih vjeronauka.

Vi ste predavali hrvatski jezik koji je službeni jezik u KŠC-ima. U početku je nekima to smetalo. Uz to, bilo je i onih kojima su smetali (i) križevi... Kako je danas?

Nisam dovoljno dugo tu da bih mogla svjedočiti da su nekima smetali križevi, ali ono što znam je da roditeljima ne smeta nastavni plan i program na hrvatskom jeziku i da svjesno upisuju djecu u ovu školu znajući o kojem je jeziku riječ.

Prema općem sudu, osnovne škole pri Katoličkim školskim centrima pružaju snažan temelj za dalje obrazovanje. Koliko Vaših učenika nastavi školovanje pod krovom KŠC-a, a koliko ih se odluči za neku drugu srednju školu?

Veliki broj naših učenika nastavlja svoje obrazovanje pod krovom Katoličkog školskog centra, u Općoj-realnoj gimnaziji i Srednjoj medicinskoj školi. Uvijek postoje učenici koji žele upisati neke druge škole ili specijalizirane struke. Vjerujem da je podloga koju učenici dobiju u školama Sustava katoličkih škola za Europu plodonosna i da u budućnost ponesu ono najbolje što su naučili i spoznali.