Marawi

Oslobođen filipinski svećenik kojeg su zarobili islamisti


U noći sa 16. na 17. rujna, zajedno s još jednim taocem, oslobođen je filipinski svećenik o. Teresito Suganob zvani „Chito“.

Oslobađanje se dogodilo zahvaljujući akciji vojske koja je uključena u opsadu grada Marawija kojeg su 23. svibnja zauzele islamističke snage skupine Maute koja se zaklela na vjernost samozvanoj Islamskoj državi.

„Presretni smo što je oslobođen o. Chito. Zahvaljujemo Gospodinu i svima onima koji su se molili za njegovo oslobođenje iz zatočeništva. Pohvaljujemo napore filipinske vojske koja čini sve kako bi zaštitila živote talaca“, ovim je riječima biskup Marawija, mons. Edwin De La Pena, komentirao puštanje na slobodu vikara apostolske prelature Marawija.

Agencija Fides prenijela je da su filipinski biskupi kao i katoličke zajednice diljem zemlje s radošću dočekali vijest o oslobođenju o. Chita te su vijest proširili pod sloganom: Dobrodošao natrag među nas, o. Chito.

Svoju radost izrazili su također i muslimanski vođe te zajednice otoka Mindanao.

Svećenika su spasile Vladine snage nakon što je vojska zauzela jednu džamiju u središtu grada, koja je služila kao uporište skupine Maute. Iz vojske su priopćili da su se teroristi sukobili s Vladinim snagama te su napustili svoj položaj, omogućivši time bijeg taocima.

Filipinska se vojska priprema za posljednju fazu opsade te je često pozivala džihadiste na predaju. Procjenjuje se kako se u središtu Marawija nalazi oko 80 islamističkih boraca – uključujući i dvojicu vođa Isnilona Hapilona i Omarkhayama Mautea te otprilike 40 talaca. Borbe između islamista i Vladinih snaga traju već više od tri mjeseca, a u sukobima je stradalo 860 osoba, uglavnom džihadista. Grad je pretrpio ogromnu materijalnu štetu, a prema procjenama filipinskih vlasti za obnovu Marawija bit će potrebno više od 50 milijardi dolara. Riječ je o gradu u kojem je prije sukoba živjelo 200-tinjak tisuća ljudi, uglavnom muslimana koji su trenutačno raseljeni po okolnim područjima.

KT