Budimpešta

Međunarodne konzultacije o progonu kršćana


U Budimpešti se od 11. do 13. listopada održavaju Međunarodne konzultacije o progonu kršćana: pronalaženje prikladnog rješenja za dugo zanemarivanu krizu, kojima nazoči i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Foto: dailynewshungary.co

Foto: dailynewshungary.co

Konzultacije u Budimpešti okupile su ugledne političare iz Europske unije i svijeta posvećene borbi protiv progona kršćana u svom političkom djelovanju, kao i patrijarhe, biskupe i crkvene poglavare te predstavnike međunarodnih organizaciji koje pomažu progonjenim kršćanima.

Konzultacije je u četvrtak, 12. listopada otvorio mađarski premijer Viktor Orban kazavši kako je mađarska Vlada prošle godine osnovala državno tajništvo za pomoć progonjenim kršćanima, što su podržale sve političke opcije u zemlji. „Mađarska smatra svojom dužnošću pomoći progonjenim kršćanima“, kazao je Orban otvarajući konferenciju. Pojasnio je i kako Vlada izravno pomaže Crkvama progonjenih kršćana, bez posrednika, a studentima nudi stipendije za studij u Mađarskoj kako bi se mogli obrazovati te potom vratiti u svoje domovine svojim obiteljima. „Tišina i indiferentnost europske zajednice prema tome što se događa kršćanima je zabrinjavajuća“, prokomentirao je premijer Orban te pozvao međunarodnu zajednicu na djelatnu akciju potaknutu mađarskim primjerom rekavši kako je ispravno ponašanje djelovanje, a ne razgovor o problemu.

Zastupnica Petir sudjelovala je u četvrtak poslijepodne na panelu posvećenom upravo djelovanju Europske unije po pitanju borbe protiv progona kršćana. Glavni govornici na tom panelu bili su Ignacije Aferim II., patrijarh Antiohije i svega Istoka te poglavar Sirijske Pravoslavne Crkve Jan Figel, posebni izaslanik za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Europske unije kao i Kent Hill, izvršni direktor Instituta za vjerske slobode u Washingtonu. Tijekom panela zastupnica Petir predložila je da se u zajedničku izjavu, koja će biti usvojena na kraju konzultacija, doda poziv na jačanje uloge i produljenje mandata Posebnog izaslanika za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan EU smatrajući da upravo funkcija ovog izaslanika mora postati središnji element vanjske politike Europske unije, budući da je njegov mandat usmjeren na zaštitu i promicanje slobode vjeroispovijesti u svijetu. 

Zastupnica Petir pohvalila je napore i inicijative mađarske Vlade po pitanju zaštite progonjenih kršćana. „Mađarska je uvidjela problem i preuzela inicijativu. Nadam se da će se i ostale europske vlade povesti mađarskim primjerom i osnovati u svojim zemljama slična tijela koja će se baviti pitanjem zaštite slobode vjeroispovijesti i progona kršćana“, kazala je Petir te dodala: „Naša je kršćanska i ljudska dužnost učiniti sve što možemo kako bismo zaštitili vjerske slobode i ljudske živote.“

Na marginama konferencije o progonu kršćana koja se održava u Budimpešti, hrvatska zastupnica Marijana susrela se i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Mađarskoj gospodinom Mladenom Andrlićem.

KT