Četiri bogoslova oteta u Nigeriji


Četiri bogoslova u dobi između 18 i 23 godine oteta su prošloga vikenda iz njihova sjemeništa u gradu Kaduna, na sjeverozapadu Nigerije.

Foto: Aid to the Church in Need

Foto: Aid to the Church in Need

Napadači su 8. siječnja oko 10:30h ušli u Sjemenište Dobroga Pastira u Kaduni te oteli četvoricu mladića koji se spremaju za svećeništvo: Piusa Kanwaia (19 godina) Petera Umenukora (23), Stephena Amosa (23) i Michaela Nnadia (18).

Napadači su obučeni u vojničke odore, provalili kroz ogradu koja okružuje prostor u kojemu bogoslovi žive te počeli sporadičnu pucnjavu. Ukrali su laptope i mobilne telefone prije nego su oteli četvoricu mladića, prenio je Catholic Herald.

„Sigurnosna situacija u Nigeriji je užasna“, istaknuo je 13. siječnja Thomas Heine-Geldern, izvršni predsjednik dobrotvorne zaklade ACN International (Pomoć Crkvi u nevolji). „Kriminalne skupine i dalje koriste kaotičnu situaciju čineći stvari još gorima“, dodao je te usporedio stanje u Nigeriji s onim u Iraku prije invazije Islamske države: „Već u toj fazi, kršćani su bili otimani, orobljivani i ubijani zato što nisu imali zaštitu države. Ovo se ne smije dozvoliti da se dogodi kršćanima u Nigeriji. Vlada mora djelovati odmah, prije nego za to bude kasno.“

Izvori u Nigeriji rekli su za ACI Afrika da su otmičari 11. siječnja kontaktirali članove obitelji bogoslova „ali nikada nisu obznanili bilo kakav iznos novca kao otkupninu“.

Svi oteti bogoslovi bili su prva godina filozofskoga studija, naveli su izvori za ACI Afrika.

Inače, Sjemenište Dobroga Pastira u kojemu boravi oko 270 bogoslova, smješteno je uz prometnicu Abuja-Kaduna-Zaria. Riječ je o području koje je, kako tvrdi AFP, „zloglasno po otmicama putnika koje vrše kriminalne skupine tražeći potom otkupninu“. Ova je novinska agencija navela kako su učenice i osoblje iz internata smještenoga također blizu ovoga autoputa oteti u listopadu 2019. i poslije oslobođeni.

Otmice kršćana u Nigeriji umnožile su se tijekom posljednjih mjeseci, a situacija je potaknula crkvene lidere da izraze ozbiljnu zabrinutost o sigurnosti njihovih članova i pozovu vlasti da za prioritet uzmu upravo sigurnost svojih građana.

KT