Vareš

Promocija „Priče iz Varevalliuma“ okupila Varešane


Nezaboravna književnu večer upriličena je sinoć, 3. kolovoza u velikoj dvorani općine Vareš s početkom u 19 sati.

Foto: Radio Bobovac

Foto: Radio Bobovac

U središtu pozornosti bio je Varešanin, koji danas živi i piše u Splitu i na otoku Visu, Franjo A. Zlović i njegov novi roman Priče iz Varevalliuma.

Varešani, kako oni domicilni, tako i oni rasuti diljem svijeta od daleke Australije, Kanade, SAD-a, potom oni s adresom prebivališta u Nizozemskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – svi su došli podržati svoje Varešće – kako autor sam sebe od milja naziva.

Kako izvještava Radio Bobovac, roman pripada domeni „kulture sjećanja“, kako bi to rekao književnik Miljenko Jergović. Radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine proteklog stoljeća, a autor u središte stavlja rodni grad i ljude koji su postali/ostali zaštitni znak Vareša. Roman također donosi i rječnik vareških izraza i riječi te nadimaka vareških ljudi po kojima se i dandanas prepoznaju.

Naslovnicu romana osmislio je i naslikao prof. Mišo Zlović. Ona prikazuje tri bogomolje na udaljenosti manjoj od stotinjak metara, neke i najstarije u BiH, što je jedinstven spoj austrougarskog i turskog vremena, gotike i čepenaka, sokaka, dućana i gimnazije, majstorstva, školovanja i preživljavanja u uvjetima izoliranosti te složenih klimatskih i ekonomskih uvjeta kao i različitosti izvornih kulturoloških vrijednosti i dostignuća.

Sam autor imao je posebno emotivan govor, a nazočne je počastio i stihovima svoje pjesme Moj grad kao i s nekoliko ulomaka iz romana, a za glazbeni dio bili su zaduženi doajeni vareške glazbene scene – Željko Sertić, Rusmir Berberović i Mišo Zlović te prof. Ivan Štambak.

Poseban gost promocije bio je Vladimir Ruf, student informatike Sveučilišta u Mostaru, kojeg je sam autor želio široj javnosti predstaviti kao vareški potencijal i talent, a publika ga je prihvatila i podržala velikim aplauzom.

Gost promotor bio je i dugogodišnji prijatelj Vareša i samog Franje – novinar, književnik, pjesnik, putopisac i esejist Dževad Kučukalić iz Sarajeva.

Voditeljica programa bila je Mirjana Šimunović, a promotori Mladenko Marijanović i Danijela Pavlić – sve troje dio vareške novinarske scene.

Po završetku promocije publici je ponuđena knjiga po promotivnoj cijeni, a primjerci su rasprodati jako brzo.

KT