Putićevo

Koncert povodom godišnjice obnove zvonika


Ispred filijalne crkve u Donjem Putićevu, 16. srpnja, održan je koncert u spomen na obnovu porušenog zvonika ove područne crkve.

Svečanost je okupila župljane, ali i druge posjetitelje iz okolnih naselja. Gosti su imali prigodu čuti lokalne glazbenike, zborove i tamburaški sastav Forte fortissimo iz Doca.

Podsjetimo, teroristički napad na ovu crkvu, sagrađenu 1985., dogodio se nekoliko godina nakon što je završen posljednji rat, a tada je srušen zvonik te su oštećeni i drugi dijelovi crkve.

Župnik fra Zoran Livančić pokrenuo je obnovu crkve i prema projektu mladog arhitekta Josipa Ledića iz Travnika, vlasnika projektantskog ureda Ledić arhitektura, svoj naum doveo do kraja.

"U suludom aktu do temelja je srušen zvonik 1997. baš kada se narod počeo vraćati kućama.  No, prije tri godine smo podigli novi zvonik i portal na kojem piše Isusov uskrsni pozdrav: Mir s vama - Aleluja!" rekao je fra Zoran obraćajući se nazočnima.

Župa Dolac osnovana je 1827. nakon što je preneseno sjedište tadašnje lašvansko-travničke župe iz Guče Gore. Od dijelova dolačke župe formirano je tijekom 19. stoljeća nekoliko novih: osim Guče Gore, to su još: Ovčarevo, Brajkovići, Vitez, Bučići, Rankovići, Pećine, Travnik te u najnovije vrijeme (1974.) dijelom i Nova Bila.

Danas župa Dolac ima dvije područne crkve: u Putičevu i na groblju u Gostunju (ovu crkvu povremeno koriste i gučogorski franjevci), te nekoliko kapelica (Slimena, Stojkovići i Vilenica.

KT / Marija Marić