Stoljeće isusovačkog časopisa “Obnovljeni život”


Isusovački časopis “Obnovljeni život” obilježava 100 godina postojanja. Tim je povodom, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti, u Preporodnoj dvorani HAZU-a na Gornjem Gradu u Zagrebu upriličen u utorak 3. prosinca svečani znanstveni skup.

Skup povodom 100 godina

Skup povodom 100 godina "Obnovljenog života" u Preporodnoj dvorani HAZU-a

Časopis Život pokrenut je 1919. Isusovci su ga prestali objavljivati dolaskom komunista na vlast, a s ponovnim pokretanjem 1971. dobiva današnje ime Obnovljeni život.

Njegov aktualni urednik dr. Tadija Milikić bio je prvi izlagač na svečanom skupu. Ustvrdio da je kako je znanstveni profil časopisa prije svega teološki, a zatim filozofski te ostalih srodnih disciplina koje se tiču kršćanske i katoličke vjere i morala, prenosi IKA.

Također, „Obnovljeni život” je u svojem religioznom, moralnom, kulturnom, znanstvenom i političko-povijesnom kontekstu – poručio je dr. Milikić – nastojao doprinijeti rješavanju središnji pitanja koja su zaokupljala ljudski duh u njegovom povijesnom hodu, kako na početku 20. stoljeća – kroz suočavanje s modernistički pitanjem o odnosu između vere i razuma – tako i sredinom druge polovice istoga stoljeća kroz prihvaćanje središnjeg antropološkog izazova o naravi i pozivu i smislu ljudskoga života.

Danas, pak, njegov intelektualni profil posebno potiče dodatak opisnoga naslova časopisa, a koji glasi – „za filozofiju i religijske znanosti”, zaključio je svoje izlaganje urednik.

Skup je pozdravio dr. Ivan Koprek, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, riječima da je časopis „namijenjen svima koji traže zdravu duhovnu hranu” i slavljenik je kroz svojih sto godina upućivao na dijalog religije s konkretnim idejama i problemima vremena.

Naglasio je nadalje dekan Koprek da – po tematici jedinstven na našim prostorima – „’Obnovljeni život’, upravo po formuli dugovječnosti i dinamičnosti, održavanju osobnih veza i optimizmu, otvarao je i otvara čitateljstvu mogućnost da više doznaju, bolje razumiju i dublje spoznaju sebe i svoju vjeru u konkretnosti prostora i vremena u kojemu živimo i ideja koje udišemo.

Izlagala je i suradnica HKR-a povjesničarka dr. Agneza Szabo, dugogodišnja profesorica kod isusovaca na Jordanovcu. Rekla nam je da je časopis u novije vrijeme dočekao i preživio velike društvene promjene – poput pada Berlinskog zida, samostalne Hrvatske – a svoje početke je imao u zaista teškim vremenima Kraljevine Jugoslavije i preživljava kada, primjerice, 1928. godine stradava u beogradskoj skupštini Stjepan Radić.

Dakle, već nakon nepunih deset godina od započinjanja rada bilo je vrlo teško. Ali časopis je znao svoje – objasnila je – držeći se strogo svojih linija, nije vrludao i mogao je proći kroz cijelo jugoslavensko razdoblje.

 „Međutim, 1945. godine on – videći da dolaze komunisti na vlast – sam se je povukao i prestao izlaziti. Dočekao je godinu 1971. i tada ne uzima više naslov Život. Izlazi kao Obnovljeni život zato jer su u međuvremenu neki drugi časopisi dali sebi to ime.

Izlagali su još dr. Ivan Šestak i dr. Marijan Steiner, uz umjetnički nastup Tihane Golubić na flauti i Mirte Lice na harfi.

KT