Verbumova top ljestvica za lipanj


Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u lipnju donosi 10 vrijednih i zanimljivih preporuka za čitatelje, a na samom vrhu top ljestvice smjestila se životna priča o omiljenom svecu - "Čudotvorac iz Padove. Roman o Sv. Antunu Padovanskom".

Roman Čudotvorac iz Padove. Roman o Sv. Antunu Padovanskom poljskog autora Jana Dobraczyńskog istančanim stilom govori o muškarcu plemićkoga porijekla, rođenu u veličanstvenu dvorcu, koji je imao sve što je potrebno da postigne položaj i ugled u društvu, u učenosti i – budući da je izabrao duhovni poziv – u crkvenoj hijerarhiji. Tomu se doista i posvetio i postao ugledan i učen pripadnik Reda regularnih kanonika Sv. Augustina. No onda se jednoga dana taj muškarac, Fernando Bulhões, svega odrekao – svojega imena, ugode i mira – i zaputio se u bijeli svijet u jednostavnom habitu, s grubim sandalama na nogama, kao Antun, novi pripadnik male braće, sljedbenik siromaška iz Asiza, Franje.

Slijedi Velika Biblija u stripu najbolja i najkompletnija ilustrirana Biblija u atraktivnoj formi stripa. S više od 200 biblijskih pripovijesti koje donosi kronološkim slijedom ova vizualna odiseja, donosi uzbudljiv, napet, intrigantan i vjerodostojan prikaz povijesti spasenja, od Knjige Postanka do Knjige Otkrivenja. Gotovo 750 stranica punoga kolorita sadrže tisuće sjajnih ilustracija Sergia Cariella – svjetski priznatoga crtača stripova koji je među ostalim radio i za strip magnate Marvel i DC Comics.

Na trećem mjestu je svjetski bestseler br. 1 - 12 pravila za život. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja.

Četvrto mjesto top ljestvice zauzima izvanredna knjiga Iz dubine naših srca pape emeritusa Benedikta XVI. i kardinala Roberta Saraha. U vremenu u kojem se Katolička Crkva suočava s mnogobrojnim raspravama, papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah u ovoj knjizi cijeloj Crkvi nude jasnu poruku nade. Namijenjena je svim vjernicima, iskreno progovarajući o svećeništvu, naravi kršćanskoga poslanja i suvremenim duhovnim izazovima, njihova je knjiga snažna i duboko osobna - iz dubine njihovih srcā.

Ljekaruša fra Jure Marčinkovića je na petom mjestu top ljestvice. Ovaj poznati franjevac već se više od 17 godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1 100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Slijedi knjiga Gdje je Bog u doba koronavirusa poznatog oksfordskog profesora Johna C. Lennoxa. U ovoj kratkoj, ali vrlo važnoj, dubokoj knjizi autor promišlja o koronavirusu u svjetlu različitih svjetonazora i pokazuje kako kršćanska vjera pomaže dati smisao ovoj krizi, ali i puno više od toga: ona daje sigurnu i čvrstu nadu koje se može držati u svim okolnostima.

Na sedmom mjestu je knjiga Sveta Hildegarda i hrana kao lijek autora Wigharda Strehlowa koji je na jednomu mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima Sv. Hildegarde. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica, a u drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima svete Hildegarde.

Na osmom mjestu je poticajna knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi poznatoga autora o. Jacquesa Philippea koji čitatelju u ovoj knjizi duhovnim razmatranjima i tumačenjima tekstova Sv. Male Terezije otkriva taj mali put. Vjerno prenoseći misao Svete Male Terezije u ovo vrijeme i okolnosti te učeći prihvatiti sebe onakvima kakvi jesu, ova nadahnjujuća knjiga odličan je lijek protiv perfekcionizma i siguran izvor zdrave kršćanske duhovnosti primjenjive u svim životnim situacijama.

Višestruko nagrađivani bestseler Granice. Kada reći "da", kako reći "ne" i preuzeti nadzor nad svojim životom autorskog dvojca Henryja Clouda i Johna Townsenda je na devetom mjestu top ljestvice. Granice su međe čovjekovog osobnog posjeda koje ga definiraju i ukazuju na to gdje on završava, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje ljudi osjećaju kada s punim pravom pokušavaju postati autonomni.

Posljednje mjesto top ljestvice zauzela je jedinstvena knjiga pape Franje Vjerujem, vjerujemo u kojoj jednostavnim i razumljivim jezikom tumači drevnu kršćansku molitvu Vjerovanja koja na sažet i pročišćen način sadrži životvornu limfu kršćanske vjere. Nakon što je protumačio redak po redak Očenaš i Zdravo, Marijo, u ovomu trećem razgovoru s don Marcom Pozzom papa Franjo progovara tako o istinama vjere, o nadi i ljubavi sadržanima u Vjerovanju – Apostolskomu simbolu. Ovaj poticajni razgovor pretočen u knjigu puno je više od teološkoga promišljanja, riječ je o razmjeni misli koja hrani kršćanski život, pomažući da u svakodnevici vjernici osvijeste i žive egzistencijalno, jednostavno, a ipak duboko značenje činjenice da su djeca Božja, kao i značenje prijateljstva s braćom u vjeri te s cijelim čovječanstvom.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.

T.M.I., KT