Ovce brinu o dvorištu katedrale


Već četvrtu godinu zaredom „ekipa“ od tri ovce preuzima dužnost za održavanje terena oko stare katedrale Sv. Patrika u New Yorku.

„Ovčji uređivači“, koji su na posudbi s male farme u Elizavillu, New York, provode šest tjedana grickajući travu u katedralnom dvorištu u kojemu je i groblje u središtu njujorškog susjedstva Nolita.

Ovo je već postalo godišnja tradicija koju željno iščekuju župljani ali i svi susjedi. Ovce pasu travu u groblju između oronulih nadgrobnih spomenika koji se nalaze oko povijesnog crkvenog zdanja iz 1815. Ova katedrala Sv. Patrika služila je kao gradska katedrala sve dok 1879. nije zamijenjena, novom, mnogo većom u gornjem dijelu grada.

„Prva 'postava ovaca' došla je zbog upražnjenog radnog mjesta za vrtlara 2014., nakon što je katedralni vrtlar umirovljen“, ispričao je župnik, mons. Donald Sakona. „Sjećam se da sam mu rekao: 'Dobro, što ćemo uraditi – nabaviti ovce?!' Te čim sam to izgovorio, pomislio sam – zašto ne?“, prisjetio se župnik.

Ovce, za koje se kaže „da rade bolji posao nego li čovjek koji kosi travu“, zapravo su neka vrsta evangelizatora, budući da privlače pozornost brojnih zauzetih prolaznika.

„One su mistične na neodoljiv način jer ne rade ništa. Privlačnost je u tomu što, u ovomu 'ekspres-loncu svijetu' prepunom tjeskobe i strepnje one predstavljaju sliku spokoja i mira“, mudro je zaključio mons. Sakona.

KT