Je li dupin imao sprovod?!


Na jednom od britanskih Kanalskih otoka – Chapelle Dom Hue, arheolozi su došli do iznenađujućeg otkrića – u pažljivo urezanoj grobnici, pronašli su ostatke dupina. Pitanje je – zašto bi netko sahranio ovu morsku životinju?

Otok je, kako navodi Aleteia, u 14. stoljeću bio mjesto gdje su redovnici odlazili na duhovne vježbe, što je arheologe navelo na pretpostavku da bi pokop dupina imao možda vjersko značenje.

Philip de Jersey,arheolog States of Guernsey-a, kazao je kako dupin ima snažan značaj u kršćanstvu, no da se ranije nije susretao sa sličnim situacijama.

Međutim, ono što je sigurno, jest da su, kako je o tome ranije za Aleteiu pisao Philip Kosloski, rimske katakombe ispunjene simbolima dupina – najčešće su prikazani omotani oko sidra ili trozupca kao u katakombama Villa Torloniau Rimu, simbolizirajući nadu u vječni život.

Na drugim pak mjestima, dupini predstavljaju kršćane slično kao što riba u kršćanskoj umjetnosti predstavlja one koji slijede Krista.

Je li ovaj dupin imao „kršćanski sprovod“ ili ne, ostaje tajna, no De Jersey navodi kako ovako nešto nije svojstveno 14. stoljeću. „To je pomalo 'otkačena' stvar koja je više nalik željeznom dobu, nego li srednjovjekovlju“, dodao je.

Među ostalim teorijama postoji mogućnost kako je neki od redovnika zakopao tijelo dupina da bi ga skrio ili ga je nasoljenog položio u rupu da bi ga sačuvao te je zaboravio na njega...

Ostatke dupina pregledat će i morski biolog koji bi mogao rasvijetliti kako i zašto je dupin tako pažljivo pokopan na otoku te time riješiti ovaj nesvakidašnji, intriganti rebus.

KT