Clevelandski Michelangelo


Klarisa Mary Thomas, koja je više od 50 godina redovnica, provodi dane klečeći u molitvi – to nije ništa neobično jer njezina zajednica otkako je došla u Cleveland provodi trajno klanjanje. No, s. Mary, ima još jedan način molitve – slikanje.

Kao ostvarena, školovana umjetnica, ona je, na 10-ak godina po ulasku u samostan, ostavila svoju profesiju po strani kako bi se usredotočila na produbljivanje vjere i ljubavi prema Bogu. „To je za mene bilo uredu budući da sam imala novi život“, rekla je 84-ogodišnja redovnica koja posljednjih 10 godina provodi radeći, otprilike pet sati dnevno, na umjetničkom djelu koje je naručila afroamerička crkva iz Filadelfijske nadbiskupije.

Riječ je o djelu dimenzija 4.8 x 9.1 metara, koje predstavlja Gospu pred Presvetim i zajednicu svetaca i to ne samo kanoniziranih, nego i običnih ljudi, a ujedno je to njezino najobimnije djelo i djelo ljubavi, kako kaže. S. Mary radi u svom „ateljeu“ na drugom katu kapele samostana u Euclid aveniji, istočno od središta Clevelanda.

Veliko platno pričvršćeno je na pod, a sunčeve zrake koje dopiru kroz vitraje osvjetljavaju ga i tako pomažu sestri pri spretnom nanošenju boja lijevom rukom. Istreniranim okom ona istražuje mural i traži prava mjesta gdje bi dodala još pojedinosti. Iako se slika čini gotovo dovršenom, sestra kaže da će joj trebati još malo kako bi ju potpuno završila. „Nakon što završim akrilni sloj, trebam cijelu sliku preći uljanom bojom koja će ju učiniti trajnom“, dodala je redovnica.

Ona se nada da njezina umjetnost može pomoći ljudima pronaći Boga i živjeti vjeru.

Dodajmo i to da njezina djela pomažu i uzdržavanje zajednice, jer se printovi istih prodaju na dobrotvornim aukcijama i sav zarađeni novac ide za pomoć sestrama.

KT