Pet različitih vrsta križeva


Kroz povijest Crkve kršćani su križeve predstavljali na različite načine. Svaki križ je malo drugačiji te se koristi za simboliziranje druge vjerske stvarnosti.

U nastavku donosimo pet takvih križeva koje su kršćani stoljećima koristili diljem svijeta.

Papinski križ

U grboslovlju ovaj križ se koristi kada se službeno predstavlja papinsku službu. Troredni križ podsjeća na papinsku tijaru koju papa uobičava nositi kako bi naznačio Kristovu trostruku službu – svećeničku, proročku i kraljevsku.

Keltski križ

Najčešće se susreće u Irskoj, a predstavlja tipični križ oko čijeg sjecišta se nalazi krug. Dok je točno porijeklo nepoznato mnogi ga povezuju sa Sv. Patrikom te tvrde kako ga je on predstavio sredstvom za obraćenje pogana.

Križ Sv. Andrije

Križ koji se često koristi na nacionalnim zastavama zapravo simbolizira križ na kakvom je bio razapet apostol Andrija koji je, prema predaji, sam zahtijevao biti razapetim na drugačijem križu od Isusova za koji se smatrao nedostojnim.

Križ Sv. Petra

Sličnog porijekla kao i Andrijin križ je i križ Sv. Petra koji se povezuje s njegovim raspećem. Budući da se ni Petar nije smatrao dostojnim biti raspetim na isti način kao Isus, tražio je da ga razapnu naopako tj. naglavačke. Iz tog razloga ovaj križ se često koristi kako bi se predstavilo poniženje, a ponekad upućuje na papu kao na Petrova nasljednika.

Bizantski/Pravoslavni križ

Bizantinski to jest pravoslavni kršćani usvojili su rani prikaz raspeća kojeg do dana današnjeg koriste u svojim crkvama. Gornja crta predstavlja pločicu koju je Pilat dao prikovati poviše Kristove glave (INRI). Druga crta predstavlja onu na kojoj su bile prikovane ruke, a treća, je postavljena kao oslonac za noge. Ona je nakošena u jednu stranu kako bi podsjetila da je „dobri“ razbojnik razapet s Isusove desne strane zadobio odlazak u nebo.

KT