Je li otkriven grob Sv. Nikole?!


Arheolozi Agencije za Spomenike Antalya, smatraju da su grob biskupa Nikole – kojem se djeca diljem svijeta raduju kao Sv. Nikoli koji donosi darove – otkrili ispod drevne crkve u južnoj Turskoj.

Biskup Nikola, poznat po svom milosrđu i velikodušnim djelima, rođen je u Miri, a sadašnjoj Demri. Stoljećima se mislilo kako su njegovi ostatci ukradeni iz Male Azije i odneseni u Italiju u 11. st., a turski stručnjaci vjeruju kako ovo otkriće ukazuje na to da svečeve kosti počivaju na turskom tlu još od njegove smrti 343.

Naime, vjerovalo se kako su svečeve kosti 1087. u talijanski Bari prokrijumčarili trgovci, no turski stručnjaci sada pretpostavljaju kako su pogrešne kosti – vjerojatno lokalnog svećenika – odnesene u Italiju.

Budući da su se znanstvenici pri otkrivanju groba služili metodom elektromagnetnog snimanja, šef Agencije za spomenike Antalya, Cemil Karabayram, uvjeren je da će pronaćii svečeve ostatke.„Postigli smo vrlo dobre rezultate, ali pravi je posao tek pred nama. Grobnica je netaknuta, ali i teško dostupna zbog kamenih reljefa koje treba sačuvati. Doći ćemo do dna i možda pronaći netaknuto tijelo Sv. Nikole“, kazao je Cemil.

Prošle godine, Aleteiin reporter, John Burger izvijestio je o tome kako je grad Demra popularno hodočasničko odredište ruskih i drugih pravoslavaca koji štuju Sv. Nikolu kao čudotvorca i posjećuju mjesto njegova rođenja kako bi molili za zagovor.

No, turista iz drugih dijelova svijeta nije bilo previše zbog terorističkih prijetnji i napada tezbog sveukupne loše političke klime.

Ovo otkriće bi pak moglo ukazati na blagodati Demre čije gospodarstvo snažno ovisi o turizmu pa se u tom svjetlu mogu promatrati i najnovija arheološka istraživanja.

KT