Milwaukee

13 milijuna dolara „za moju djecu“


Leonard Gigowski vodio je jednostavan i štedljiv život. Ovaj neženja, uživao je u dvorskim plesovima i natjecanjima golubova, bio je vlasnik trgovine i sve to ne bi bilo neobično ni zanimljivo da nije u nasljedstvo ostavio 13 milijuna dolara jednoj katoličkoj školi.

Takvo nešto predstavlja nesvakidašnju gestu velikodušnosti te zaista zvuči nestvarno, no itekako je stvarno.

Leonard je bolovao od raka kada je u 90. godini u svom domu u New Berlinu preminuo 21. srpnja 2015. Nikada se nije ženio niti imao djece.

No, prije negoli je napustio ovaj svijet pronašao je način kako pomoći generacijama učenika škole St. Thomas More High School, koja je također bila i njegova alma mater te nosila naziv Malo sjemenište Sv. Franje. Ovaj tihi i štedljivi čovjek ostavio je tako 13 milijuna dolara fondu za stipendiranje potrebitih učenika koji nemaju mogućnost aplicirati na privatne školske programe po izboru. Ovaj iznos pokriva polovicu potrebnih školarina za učenike u potrebi.

„Živio je vrlo jednostavnim životom, ništa ekstravagantno nije bilo odlika njegova životnog stila. Uglavnom je štedio jer je želio pružiti ostavštinu što je na kraju i ostvario“, kazao je Larry Haskin, Leonardov odvjetnik i prijatelj koji mu je pomogao osnovati fond Leonard Gigowski Catholic Education Foundation.

Podijelio je svega nekoliko manjih nasljedstava pojedincima i članovima obitelji, ali većina onoga što je posjedovao otišlo je za stipendiranje.

Mary McIntosh, predsjednica škole St. Thomas More Milwaukee Jug, prisjetila se susreta s odvjetnikom Haskinom. „Kada mi je rekao vrijednost Leonardova dara zamalo sam pala sa stolice“, kazala je Mary.

Ove školske godine, dodijeljeno je ukupno 489 000 dolara 131-om studentu koji su pokrivali jednu polovinu (5 400 dolara) ili jednu trećinu (3 600 dolara) godišnje školarine, koja iznosi 10 800 dolara. Cilj je da se svake godine raspodijeli 5% salda fonda, čime bi se on održavao stalno. Stipendisti svake godine mogu obnoviti stipendiju ukoliko održavaju zavidan uspjeh.

Ovo je zasigurno i više nego dobar razlog zbog kojeg ova škola treba biti zahvalna za ovakvu rijetku velikodušnu gestu.

KT