Podzemne žive jaslice u Sloveniji


Na Božić, u Postojnoj jami – najpoznatijoj slovenskoj prirodnoj znamenitosti, upriličen je čarobni podzemni spektakl – žive jaslice.

Postojna je 24 kilometra dug krški spiljski kompleks s više od 200 godina dugom turističkom tradicijom koja je do sada privukla više od 38 milijuna posjetitelja.

Upravo ondje, pet dana zaredom skupina od 150 glumaca i pjevača uprizorila je žive jaslice. Ovaj projekt također ima dugu tradiciju jer je uprizoren po 28. put.

Srce i duša ovih živih jaslica jesvestrana umirovljenica Gabrijela Bovč. Naime, vitalna i energična 73-godišnjakinja je direktorica, scenografkinja, kostimografkinja te direktorica tehnike koja je dio ovih živih jaslica skoro četvrt stoljeća.

„Glumci su nevjerojatno strastveni oko ovog projekta, marljivo rade i čine što im kažem bez problema. Dobro se slažemo i sve protječe glatko“, otkrila je Gabrijela koja je umirovljena prije nekoliko godina no njezin dnevni raspored je potpuno ispunjen: ona je spisateljica i turistički vodič kao i bivša učiteljica i trenerica.

 

Žive jaslice dnevno privuku i do 3 000 posjetitelja koji se posebnim podzemnim vlakovima prevoze u spilju, svakih 15-ak minuta.

Pripreme za 90-minutnu izvedbu traju pet sati, prilikom čega glumci zaborave na sve ostale aktivnosti. Uglavnom glume mještani i amateri, a svake godine gostuje troje poznatih slovenskih pjevača. Za izvedbu se koristi više od 2 100 raznobojnih svjetala, a uprizoruje se 16 biblijskih scena utemeljenih na Lukinu i Markovu Evanđelju.

KT