Fojnica

Učenici koji prave „Svoju Bibliju“ iznjedrili i školski Tjedan Riječi Božje


Kako su učenici nižih razreda na početku školske godine na dar dobili „Bibliju za djecu“ vjeroučiteljica s. Anica Markelić iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Gojevićima i Fojnici potaknula ih je na pravljenje „Svoje Biblije“, a kako su djeca prihvatila inicijativu bit će organiziran i Tjedan Riječ Božje.

Učenici OŠ Ivan Goran Kovačić u Gojevićima i Fojnici primili su na početku školske godine od vjeroučiteljice s. Anice Bibliju za djecu.

To je bio dar vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića nižim razredima u prigodi Godine Riječi Božje. Dječje Biblije podijelio je na Katehetskom danu vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije održanom krajem rujna 2020. te je tom prilikom kazao kako ih poklanja s nadom da će ju učenici i obitelji čitati i zavoljeti.

Vjeroučiteljica s. Anica pretpostavila je da će biti malobrojni oni koji će ju samoinicijativno čitati, a željela je da svi to čine. Prvi korak bilo je njihovo oduševljenje kada im je uručila darove te ju je to navelo na razmišljanje. Dosjetila je se i predložila im da počnu izrađivati Bibliju razreda u koju bi stavljali priče koje pročitaju, kratko prepričaju i oslikaju. Djeca su rado prihvatili izazov i već sljedeći sat su ju „zatrpali“ pričama. Poslije su dobili prijedloge priča za čitanje kojima su upoznali Isusov život i naučili otajstva krunice. Nastavljali su donositi radove stoga se rodila ideja izrade Svoje Biblije.

Nju su realizirali tako da su od korica bloka za likovno napravili korice Biblije, oslikali su naslovnicu po vlastitoj želji i zalijepili ju na prednju stranu. Probušili su rupe na knjižici i debljim koncem uvezali svoje priče.

S tom praksom su i nastavili te vjeroučiteljicu s. Anicu na svakom satu vjeronauka izvijeste do koje su priče došli. „Neki napreduju brže, a neki sporije. Ipak, napredak je prisutan. Ugodno me iznenadi kada kažu da upravo oni okupljaju obitelj oko čitanja Biblije, a najčešće ih slušaju ili s njima čitaju bake i mame, ponekad i neki tata (vjerojatno jer su češće odsutni zbog posla). Još me više zadive oni koji samoinicijativno i sami u obitelji čitaju Bibliju, a neki čak i svome mlađem bratu ili sestri prije spavanja (a i sami su u dobi kada bi im se trebale čitati priče prije spavanja). Osobno me jako dirnula slika učenika trećeg razreda koji je sramežljivo brisao suze kada je slušao biblijski tekst o Isusovu rođenju i Josipu koji ne može naći pristojan smještaj u Betlehemu za trudnu Mariju“, kazala je vjeroučiteljica škola u Fojnici i Gojevićima i izrazila nadu da će učenici stići do kraja Biblije za djecu.

Ipak, na tome nisu stali i kako je interes za čitanjem Biblije bio velik, potaknuo je s. Anicu da s ostalim vjeroučiteljicama, Upravom škole i učenicima svih razreda organizira Tjedan Riječi Božje koji će se održati od 24. do 31. siječnja u prostorijama škole u Gojevićima.     

s. Anica Markelić/T.M.I., KT