Molitve naših predaka

Večernja molitva


Kako bismo pokušali spasiti barem mali dio starih molitava koje su naše bake i prabake molile, iz broja u broj donosit ćemo vam one koje smo uspjeli sakupiti uz veliku pomoć naših svećenika.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jedan Očenaš, dobrim anđelima čuvarima, koji su nas čuvali i pazili priko bila dana današnjega, da nas čuvaju i paze priko ove tamne noći noćašnje, da nas sačuvaju od smrti nagle i nenadane i da i mi smrtno ne sagrišimo, dragog Boga ne uvridimo, da dušu svoju ne izgubimo, da i nas đavo ne privari, da ničem našem ne naudi, ni tilu ni duši našoj.

Jedan Očenaš, Svetom Nikoli putniku, da se sveti Nikola putnik smiluje, da pogleda na sve putnike, bolesnike i tamničare. Neka dragi Bog dadne putnicima širom svita oblakšicu i kotariše muka, da tamničare izbavi iz tamnice, da putnici put svoj sritno putuju.

Tri Očenaša, tri Zdrave Marije, Bogu i dragoj Gospi, trima svetim i slavnim Božjim imenima, imenu Isusovu i Marijinu i Josipovu da se nama ta tri sveta imena dogode, da nam našu različitu pamet prosvitle, da nam budu na pomoći svagdje i na svakom mistu, osobito na času smrti naše i da nas pomognu.

Jedan Očenaš svetome Trojstvu u nerazdjeljenju, Ocu na stvorenju, Sinu Božjem na otkupljenju, na njihovim svetim, slavnim Božjim milostima i darovima, koje se god Gospe njihove darove uzdam primiti, priko svega svoga duga vrimena i života da i mi njia dostojni budemo njiove blagodarne desnice.

Tri Očenaša, svetome Leopoldu Mandiću koji je doš'o, kojeg smo dočekali u zdravlju i ljubavi, da nam bude na pomoći, da pogleda na nas i na sve naše potrebe, nas i naši obitelji. Na svakoga da pogleda i da nam da zdravlje, da nam dadne mir i slobodu.

Jedan Očenaš, jednu Zdravu Mariju za Svetog Oca Papu i za njegove poglavare, za biskupe i kardinale i za naše sve svećenike, franjevce i bogoslove koji uče za svetu službu, da ne napušćaju Božje službe doživotno, da budu bolji zamjenici dok su god živi i da se naša sveta vira proširi po čilome svitu.

Ivka Ljubičić, 1919., Carevo Polje
Molitvu ustupio fra Zoran Mandić iz svog diplomskog rada.