Sarajevo

127 godina pod okriljem Sv. Rafaela


U utorak, 24. listopada, Služavke Maloga Isusa obilježile su spomendan Sv. Rafaela te ujedno proslavile 127. obljetnicu postojanja i djelovanja Družbe u Sarajevu.

Ovu redovničku zajednicu osnovao je Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup na blagdan Sv. Rafaela arkanđela 1890.

Svečano misno slavlje 127. rođendana, u kapelici njihova samostana Egipat, predvodio je fra Nikica Vujica, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uz koncelebraciju 11 svećenika.

Euharistiji su nazočile i sestre iz drugih zajednica Provincije ali i drugih redova u Sarajevu.

U prigodnoj propovijedi fra Nikica je spomenuo sliku iz Pisama Sv. Ignacija Antiohijskog u kojoj on kršćansku zajednicu uspoređuje s pjevačkim zborom te naglasio kako svi pripadaju tom velikom zboru. „Bog hoće da mi tu pjesmu, njegovu i našu pjevamo s drugima. Jer treba nastati jedan zbor, jedna simfonija, u koju će svaki glas unositi svoju pjesmu života, ali tako da jedan drugome ne smeta, nego da se jedan drugome prilagođava i da se održava stalna skladnost“, napomenuo je fra Nikica te u nastavku progovorio o nadbiskupu Stadleru.

„Nakon što je u poniznosti čuo Božju melodiju, koju je Bog odredio za njega, svojim glasom, svojom karizmom dostigao je vrhunac, a to je svetost. Tako je Božju melodiju, u svojoj prepoznatljivosti prenio na sve nas, a posebno na vas, drage naše sestre, na vašu Družbu. Utemeljitelj je vašu družbu nazvao: Služavke siromaha. U nazivu je zamislio i uputio na služenje: skrbiti se o siromahu ili služiti Isusu, a to je Božja melodija, po kojoj vas sve prepoznajemo. I kako je vaš nebeski zaštitnik arkanđeo Rafael pomagač na zemlji tako ste i vi svojim služenjem pomagači bližnjemu, siromasima“, poručio je na kraju ekonom Bosne Srebrene.

Nakon mise, druženje je nastavljeno za obiteljskim stolom.

Sestre su se za obljetnicu pripremale trodnevnicom, a svete mise predvodili su: preč. Franjo Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije; vlč. Goran Kosić, ekonom i prefekt Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te preč. Pavo Jurišić, postulator kauze sluge Božjeg Josipa Stadlera.

KT/ s. M. Sandra Kapetanović