Olovo

Otkriveno spomen obilježje poginulim i stradalim u Magulici


U selu Magulica, u općini Olovo, 4. studenog, otkriveno je spomen obilježje poginulim i stradalim Maguličanima u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu.

Događaj je, kako javlja Radio Bobovac, okupio obitelji poginulih hrvatskih branitelja i nestalih Maguličana, predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  predstavnike općina Olovo i Vareš, pripadnike Oružanih snaga BiH te svećenike. Svi on, okupili su se kako bi zajedno odali počast i nazočili otkrivanju spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i Maguličanima stradalim i nestalim u  svjetskim ratovima. Na spomen obilježju, u obliku slova „M“ u čijoj je sredini križ, uklesano je 40 imena: iz Prvog svjetskog rata dva, iz Drugog 32 te iz Domovinskog šest.

U ime mještana Magulice, čijom je inicijativom i naporom došlo do postavljanja spomena, obratio se Blaženko Bartolović, jedan od najzaslužnijih što je došlo do podizanja ovog obilježja. „Sve ove osobe kojima smo postavili spomenik dali su za domovinu i narod ili im je silom oduzeto ono što je najdragocjenije za svakog čovjeka, a to je život“, istaknuo je Bartolović te spomenuo kako se već neko vrijeme razmišljalo kako bi se moglo odužiti mještanima stradalim u 20. stoljeću. „Željeli smo po svaku cijenu očuvati od zaborava sjećanje na njih. Mislili smo da je najprikladnije podignuti im spomenik na kojem ćemo upisati njihova imena“, kazao je Blaženko te na kraju uputio riječi zahvale.

Nakon obraćanja, on je zajedno s Mariom Andrićem, brigadirom OS BiH otkrio spomen-obilježe, koje je potom blagoslovio fra Željko Brkić, gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci.

U znak sjećanja i poštovanja položeno je cvijeće i upaljene su svijeće.

Nazočnima se također kratko obratio i brigadir Andrić,  načelnik Uprave za operacije i obuke  Združenog stožera OS BiH te jedan od ratnih zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane općine Vareš u Domovinskom. „Prvenstveno želim odati priznanje ovoj ideji da se ovdje danas otkrije spomenik svim žrtvama u posljednja tri rata. Svima nam je jasno da se povijest na ovim predjelima ponavljala. Svjesni smo da su se neki događaji iz Drugog svjetskog rata ponovili i u posljednjem ratu na našu veliku žalost (...) Zbog toga, u ime Oružanih snaga BiH i u ime Prve pješačke gardijske pukovnije, želim se ovdje pokloniti svim žrtvama iz ovih posljednjih ratova i želim uputiti jasnu poruku. Hvala vam dragi Maguličani što ste dali svoj doprinos i u ovom posljednjem ratu za mir na ovim prostorima“, rekao je Andrić u svom obraćanju.

Pred kraj svečanog otkrivanja spomen-obilježja prigodnim govorima obratili su se načelnik Općine Olovo Đemal Memagić te načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

Svečanost su uveličali i pripadnici Prve pješačke gardijske pukovnije OS BiH koja u Oružanim snagama baštini tradiciju hrvatskog naroda i Hrvatskog vijeća obrane, a pjesmom i molitvom kraju ju je priveo vareški župnik fra Mirko Majdandžić. Druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku u društvenom domu u Magulici.

KT