Majdan

Proslavljen spomendan Sv. Nikole Tavelića u Majdanu


U utorak, 14. studenog, u filijali Majdan župe Mrkonjić Grad, proslavljen je spomendan Sv. Nikole Tavelića – nebeskog zaštitnika filijale.

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Ivo Kopić, župnik u Derventi, u koncelebraciji s vlč. Darkom Anušićem, domaćim župnim upraviteljem; fra Antom Šimunovićem, dekanom i gvardijanom u Jajcu; fra Markom Jukićem, župnikom u Suhom Polju; vlč. Angelom Bartulicom, župnim upraviteljem u Šimićima te vlč. Zlatkom Matićem, tajnikom banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.

Na misi je sudjelovalo 40-ak domaćih vjernika te nekolicina vjernika iz susjednih župa i iz okolice Banje Luke.

Na početku misnog slavlja vlč. Anušić izrazio je srdačnu dobrodošlicu subraći svećenicima te okupljenim vjernicima koji su unatoč „izazovnoj zimskoj idili“ ipak došli na proslavu patrona.

U prigodnoj propovjedi, tumačeći lik i djelo svećenika i mučenika Sv. Nikole Tavelića, vlč. Kopić je istaknuo da vjernici budu zdravo ponosni na svoj vjernički i nacionalni identitet. Ohrabrio je malobrojnu , ali Bogu izuzetno dragocjenu, zajednicu, da po primjeru Sv. Nikole vjernički postojano podnose životne nevolje i trpljenja te svojim sugrađanima budu istinski svjedoci Krista i njegovog Evanđelja.

Na kraju mise vlč. Anušić zahvalio je svima na njihovoj ljubavi prema Sv. Nikoli koju su potvrdili svojom nazočnošću te ih izvijestio o planu gradnje budućeg pastoralnog centra koji bi se trebao početi graditi iduće godine, a koji bi uvelike financirala crkvena organizacija Kirche in Not.

KT