Koraće

Zavjetna misa Gospi Koraćanskoj


U srijedu, 15. studenog, u koraćanskoj kapeli zavjetnu misu Gospi Koraćanskoj predvodio je domaći sin fra Ivica Pavlović.

Koncelebrirao je vlč. Antonio Čutura, župnik susjedne župe Kolibe, misno slavlje je okupilo dvadesetak Koraćana.
Osvrćući se na pročitano Evanđelje, fra Ivica je u svojoj homiliji naglasio kako „smo poput onog desetog gubavca i mi pozvani Gospodinu zahvaljivati za tolike milosti koje nam daje“. 


Podsvijestio je kako je sveta misa najveća zahvala Gospodinu i pohvalio malo stado povratnika kao i one koji svakog 15. u mjesecu dolaze na misu iz susjednog Slavonskog Broda, gdje tijekom Domovinskog rata morali u izbjeglištvo.
Kako već tradicionalno misari druženje nakon euharistije nastave u nekoj od obitelji povratnika, svećenici i nekolicina vjernika, ovoga puta posjetili su obitelj Marka (Ćire) i Antonije Sedlo, rodbinu fra Ivice Pavlovića.
Uz blagovanje za obiteljskim stolom i u toplini njihova doma, svi zajedno su se prisjetili kako je nekada bilo lijepo živjeti u Koraću.


Obitelj Sedlo je u vrijeme Domovinskog rata izbjegla u Slavonski Brod gdje je sagradila kuću, no među prvima su koji su počeli obnavljati svoje ognjište te su se za stalno vratili 2000. Preko ljeta žive u Koraću, a tijekom zime u Slavonskom Brodu, odakle često dolaze u rodnu grudu. „Preko zime je hladnije pa smo zato u Slavonskom Brodu. No, čim ptice počnu pjevati, vraćamo se u svoje Koraće. Ovdje je najljepše živjeti. Tu uzgajamo sve što nam je potrebno za hranu, no Koraće je hrana naše duše. A i radosni smo kada možemo nekoga ugostiti, jer prijateljstvo je najveće bogatstvo“, zaključuju ovih dvoje staraca, koji su, unatoč tome što su prešli sedamdesetu, vitalni i radosna duha.      

KT/ B. Lukačević