Sarajevo

„Upravljanje inicijativama socijalne uključenosti“ – trening za nevladine udruge


Caritas Bosne i Hercegovine organizirao je u Sarajevu, 16. i 17. studenog, izobrazbu na temu „Upravljanje inicijativama socijalne uključenosti“, u okviru projekta SOCIETIES.

Cilj izobrazbe bio je unaprijediti znanje i vještine nevladine udruge za uspostavu programa socijalne uključenosti za osobe s invaliditetom i osobe s mentalnim poteškoćama. Tijekom treninga sudionici su bili u prigodi steći znanje o dobro uspostavljenim međunarodnim modelima socijalne uključenosti te naučiti prepoznati i upravljati socijalnim i organizacijskim preprekama za socijalno uključivanje ranjivih kategorija.

Sudjelovalo je 20-ak predstavnika 20 različitih nevladinih udruga koje djeluju na području zaštite prava i poboljšanja položaja osoba s invaliditetom i osoba s mentalnim poteškoćama u BiH.

Ovom prigodom voditelji izobrazbe, dr. sc. Filippo Rapisarda i dr. sc. Martine Vallarino, u ime udruge Psicologi per i Popoli nel Mondo iz Italije, predstavili su značenje i različite modele socijalne uključenosti, kao i načine dizajniranja socijalno uključivih usluga i programa te podijelili svoje iskustvo o vrstama i načinima upravljanja socijalno uključivim inicijativama u Italiji.

Tijekom treninga predstavnici udruga imali su prigodu predstaviti jedan projekt/inicijativu socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i/ili osoba s mentalnim poteškoćama, na osnovu kojih su potom rađeni prijedlozi i strategije za daljnje upravljanje i unaprjeđenje ovih projekata i inicijativa.

Projekt SOCIETIES ima za cilj pomoći udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, odnosno doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju kroz primjenu standarda EU u jugoistočnoj Europi. Projekt se provodi u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, uz potporu stručnjaka iz Italije i Bugarske, a u provedbu projekta je, uz Caritas BiH, uključeno još 16 partnerskih organizacija.

U BiH projekt se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do kraja 2019., a projekt je financiran sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.

KT/caritas.ba