Sarajevo

Polnoćka u sarajevskoj prvostolnici


U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, u ponoć s 24. na 25. prosinca svečano je proslavljena sveta misa Polnoćka kojoj je nazočio veliki broj vjernika.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić uz suslavlje apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta te još 11 svećenika. Nazočio je također i pravoslavni mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa svojom pratnjom.

Tijekom svete mise, u prepunom Vancaševu zadnju, pjevao je Katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, dok su asistencija kod oltara bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa kao i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redmptoris Mater iz Vogošće.

Kard. Vinko najprije je pozdravio sve nazočne vjernike kojih je bilo kako u katedrali tako i ispred nje.

U svojoj propovijedi je poželio da božićna noć vjernike vrati dostojanstvu. „Vratimo se Bogu, sebi i jedni drugima. Vratimo se u tu blizinu. Trebali bismo imati divan osjećaj, jedan drugog potaknuti. Zajedno. Trebamo prepoznati Božju blizinu, u očima vjere. Trebamo biti svjesni ovisnosti o Bogu. U ovoj noći čovjek prepoznaje da je voljeno biće. Dok je oko nas tama, našim okupljanjem slavimo svjetlo – da nam da nadu u vječni život. Želimo imati otvoreno srce i da ne klonemo duhom kako bi shvatili da je Bog blizu“, istaknuo je nadbiskup Puljić te dodao kako nema ljepšeg osjećaja od onoga da smo voljeni te ujedno da nema gorega od onoga da smo odbačeni.

„Zato želim da ova noć obuhvati svako srce kako se nitko ne bi osjetio odbačenim. Ako ga ljudi ne prihvaćaju neka bude svjestan da ga Bog prihvaća, grli, voli i ulijeva mu to svjetlo koje obasjava smisao života i hrabri naše korake u ovoj sumornoj atmosferi da idemo uzdignuta čela i s punim pouzdanjem u Božju ljubav. U tom duhu želim čestit Božić i neka ono ispuni vaša srca radošću vjere i tu radost podijelite sa svojim obiteljima, posebno s onima koji trpe i koji su nemoćni“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

KT