Kupres

Oboren Guinnessov rekord – 2325 Ivana


Na Kupresu se danas na manifestaciji 1 000 Ivana okupilo 2325 nositelja ovoga imena čime je oboren dosadašnji Guinnesov rekord u broju osoba s istim imenom na jednom mjestu.

Foto: Nevenka Petrović

Foto: Nevenka Petrović

Ranije su ovaj rekord, kako prenosi Dnevnik.ba, držali Muhammedi kojih se u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 2005. okupilo 1096.

Povod okupljanju 1 000 Ivana na Kupresu bila je 25. obljetnica nastanka pjesme Moj Ivane čiji tekst potpisuje Kuprešak Frano Ančić, a izvodi ju Marko Perković Thompson.

Neslužbeno, najstariji sudionik današnjeg okupljanja je 90-godišnji Ivan Karačić iz Mostara. Ivani su na Kupres stigli iz Neuma, Ravnog, zapadne Hercegovine, Mostara, Središnje Bosne, Posavine ali i Republike Hrvatske.

Od ranog jutra prema Kupresu bile su kilometarske kolone i tražilo se parking mjesto više, a  organizatori su već za iduću godinu najavili okupljanje Ivana s njihovim suprugama.

U poslijepodnevnim satima započelo je i pučko veselje, a u programu sudjeluju brojna kulturno-umjetnička društva, tamburaški sastavi i glazbenici.

KT