Biskupi ABK posjetili Nadbiskupijsko misijsko međunarodno sjemenište u Vogošći


Nadbiskupijsko misijsko međunarodno sjemenište »Redemptoris Mater« u Vogošći, 8. ožujka, posjetili su biskupi Austrijske biskupske konferencije predvođeni kardinalom Puljićem...

Ovaj pohod, iako neočekivan i iznenađujući, bio je dio redovitog proljetnog zasjedanja Biskupske konferencije Austrije koje je ovoga puta, od 5. do 8. ožujka 2018., iznimno održano u Sarajevu.

Već nekoliko dana prije, bogoslovska je zajednica imala milost primiti dvojicu apostoloskih nuncija. Naime, u utorak 6. ožujka 2018. mons. Peter Stephan Zurbriggen, apostolski nuncij u Austriji u pratnji tajnika mons. dr. Georgea Georgea Panamthundila i mons. Luigija Pezzuta, apostolskog nuncija u BiH, iznenadili su bogoslove  u Vogošći posjetom. Tada je mons. Peter Stephan Zurbriggen predvodio molitvu Večernje nakon koje je uslijedilo druženje oko obiteljskog stola prožeto zahvalnošću Bogu za toliko darovanih milosti.

I u četvrtak, 8. ožujka, bilo je također radosno iznenađenje kada su, zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem jedanaestorica biskupa iz Austrije posjetili Sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći.

Na početku sv. mise rektor Sjemeništa dr. Michele Capasso je u uvodnom pozdravu izrazio veliku radost za posjet biskupa ABK-e. Rekao je da je to povijesni događaj za ovu mladu instituciju Vrhbosanske nadbiskupije, koja je kao jedno malo dijete jer se nalazi tek u svojoj 7. godini postojanja.

U nekoliko riječi je spomenuo kako se sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći, koje odgaja prezbitere za Novu evangelizaciju združujući svećeničku formaciju s pokrsnim katekumenatom, nalazi na mjestu gdje su se za vrijeme rata dogodile velike grozote. Istaknuo je da ovo Božje djelo od samog početka prati zagovor sv. Majke Terezije kojoj je posvećena i vogošćanska župa.

Zatim je predstavio vicerektora vlč. Jošta Mezega i vlč. Alberta Zornadu, župnika i prezbitera Missio ad gentes u Sarajevu, zatim bogoslove iz sedam raznih država, sestre koje služe u Sjemeništu, članove nekoliko obitelji Missio ad gentes u Sarajevu, te prisutnu braću Neokatekumenskog puta koji su mogli doći.

Euharistijskom slavlju predsjedao je i prigodnu propovijed uputio mons. dr. Hansjörg Hofer, pomoćni biskup iz Salzburga.

Pohod sjemeništu u Vogošći, jednom malom i mladom misijskom sjemeništu, na periferiji Sarajeva bio je veliko ohrabrenje i utjeha za sve bogoslove sjemeništa od kojih su barem polovica došli iz dalekih zemalja kako bi služili potrebama Crkve u Bosni i Hercegovini.

M.R./ KT