Sarajevo

Caritas BiH organizirao obuke za povjerenike


Caritas BiH u suradnji s Caritasom Crne Gore i Fondom za promicanje pastoralnih projekata u Srednjoj i Istočnoj Europi austrijske biskupije Linz (OsthilfeFonds) organizirao je posljednji modul obuke za povjerenike za zaštitu djece, korisnika i osoblja.

Foto: caritas.ba

Foto: caritas.ba

Treći modul na kojem se govorilo o prevenciji nasilja, skrbi o žrtvama, savjetovanju i izvještavanju te mentalnoj higijeni održan je 14. i 15. siječnja u Sarajevu. Obuku su vodile Monika Steiner-Tolić i Elisabeth Hartl, uz pomoć koordinatorice iz biskupije Linz Sigried Spindlbeck.

Na obuci su sudjelovali povjerenici iz nacionalnih i nad/ biskupijskih Caritasa u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini, ukupno njih 12. Zbog epidemiološke situacije dio sudionika je bio nazočan na obuci, a dio je sudjelovao online. Sudionici su prethodno završili početna dva modula obuke, prvi koji je organiziran online zbog aktualne epidemiološke situacije i drugi koji je organiziran krajem listopada u Baru. Zahvaljujući obukama povjerenici Caritasa stekli su nove kompetenciji koje će im pomoći u izvršavanju zaduženja vezanih za zaštitu i upravljanje pritužbama.

Obuka je, kako javlja caritas.ba, organizirana u sklopu projekta kojeg provodi Caritas BiH u suradnji s crnogorskim Caritasom, a koji ima za cilj jačanje kapaciteta mjesnih Caritasa o zaštiti djece, korisnika i osoblja Caritasa. U sklopu projekta predviđeno je i studijsko putovanje u Austriju te organiziranje regionalnog foruma o zaštiti, a sve sukladno Menadžment standardima Caritasa Internationalis i internim procedurama mjesnih Caritasa.

J.P., KT