Sarajevo

Duhovna obnova i postavljanje u službu akolitata i lektorata na VBS-u


U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, 30. studenoga i 1. prosinca upriličena je duhovna obnova, a potom i postavljanje u službu akolitata i lektorata.

Duhovnu obnovu predvodio je nadbiskup vrhbosanski metropolita Vinko kard. Puljić. Prvoga dana u večernjim satima upriličeno je razmatranje na temu poniznosti. Nadbiskup Vinko poslužio se mislima Josemarie Escrive kako bi što bolje približio temu i dao savjete za svakodnevni život. Istoga dana upriličen je zajednički susret bogoslova i kardinala gdje su imali priliku postaviti pitanja iz svakodnevnog života.

Drugoga dana duhovne obnove tijekom prvog razmatranja bogoslovi su iznijeli svoja razmišljanja na temu Kakve osobine trebaju krasiti svećenika danas, nakon čega je kard. Puljić predstavio 14 važnijih osobina.

Potom je u večernjim satima, u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, upriličena molitva za duhovna zvanja pred Presvetim. Nakon toga uslijedila je sveta misa koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup, a pod kojom su bogoslovi 5. i 4. godine postavljeni u službe akolitata odnosno lektorata.
U službu akolitata tako su postavljeni: Josip Antukić, Marin Babić, Ivica Blažević, Vedran Ćosić, Josip Dedić, Sandro JurešićJadranko Kurt i Marcel Tunjić, dok su u službu lektorata postavljeni: Domagoj Matijević, Ivan Matijević i Ivan Mijać.

U prigodnoj propovijedi kardinal je govorio o zadaćama koje ove službe sa sobom nose, potičući kandidate da ih savjesno i odgovorno vrše.

Duhovna obnova završila je druženjem kod obiteljskog stola.

J.D./ KT