Još jedna zavjetna misa u Koraću


Zavjetna misa na kojoj se već četvrtu godinu za redom svakoga 15. u mjesecu u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraću, u Bos. Posavini, moli za povratak i obnovu ovog porušenog kraja okupila je 50-ak Koraćana.

Euharistiju je predslavio župni vikar fra Velimir Zirdum, koji je nedavno proslavio svoj dijamantni jubilej, 60 godina svećeništva. Uz župnika i dekana Derventskog dekanata preč. fra Ivana Marića, suslavilo je nekoliko svećenika, uglavnom iz susjednih vjerničkih zajednica, među kojima je bio župnik u Bos. Brodu i Kolibama vlč. Antonio Čutura. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Robert Čabraja.

Kako se ova zavjetna misa slavila u Gospinu mjesecu listopadu u prigodnoj homiliji vlč. Čutura je osvijetlio Marijin lik i njezino potpuno predanje Gospodinu. Posvijestio je kako je najveće iznenađenje koje je Gospodin priredio Mariji  njezin susret s anđelom Gabrijelom koji joj je rekao: "Zdravo Marijo milosti puna...". Pojasnivši značenje tih riječi naglasio je kako se one odnose na Gospinu prošlost, na događaj njezina bezgrješnog začeća.

"Tu njezinu povlasticu anđeo časti s naslovom - milosti puna. Cijeli nebeski dvor drhtao je  iščekujući Marijin odgovor od kojega je ovisilo spasenje čovječanstva. U potpunoj slobodi, koju Bog daje i svakome od nas Ona na kraju odgovara 'evo me'", naglasio je vlč. Čutura dodavši kako nakon toga Marija hiti svojoj rođakinji Elizabeti te je podsjetio na Elizabetine riječi upućene Gospi: "Blažena ti što povjerova".

"Imamo dva divna primjera Djevicu Mariju koja vjeruje i Zahariju koji sumnja i ne vjeruje. Marija sva u blagoslovu, Zaharija sav u prokletstvu. Marija prihvaća, Zaharija odbija. Tko god prihvaća Božji poziv i na njega dade odaziv dobiva blagoslov, a tko ga odbija gubi blagoslov. Evo nam primjera nasljedovanja Marije. Na Božji govor dajmo uvijek svoj odgovor", zaključio je propovjednik i vjernike pozvao da se preispitaju prihvaćaju li u svome srcu Božji poziv i odgovaraju li na njega.

Poštivajući epidemiološke mjere nakon mise vjernici su se kratko zadržali pred crkvom, ali je i ovoga puta izostalo njihovo zajedničko druženje uz večeru.

B. Lukačević, Ž.I.,  KT