Konferencija za novinstvo BK BiH i HBK


Na kraju XX. redovitog zajedničkog zasjedanja članova BK BiH i HBK koje je upriličeno u srijedu, 14. ožujka u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije održana je konferencija za novinstvo.

Na konferenciji su govorili predsjednici biskupskih konferencija BiH i Hrvatske, vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić te mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Moderator je bio mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BKBIH, a nazočio je i tajnik HBK don Petar Palić, novoimenovani hvarski biskup.

Na početku se nazočnima obratio mons. Tomašević te zaželio dobrodošlicu. Predstavio je novinarima kard. Puljića i zadarskog nadbiskupa koji su potom preuzeli riječ.

U svome obraćanju kardinal je naglasio kako su susreti BKBiH i HBK postali tradicija te da se naizmjenično svake godine zasjedanje organizira u drugoj biskupiji.

„Na zasjedanjima se tradicionalno razgovara o određenim zajedničkim temama kao što su: Hrvatska inozemna pastva; Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu, gdje studiraju hrvatski svećenici. Također jedna od tema bila je Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH i Nedjelja solidarnosti kao i Komisija HBK-a i BK-a BiH za Hrvatski martirologij i Ured za prikupljanje svjedočanstava. Također se razgovaralo o misijskoj  djelatnosti Crkve u Hrvata“, rekao je kard. Puljić te naglasio da se govorilo i o liturgijskim pitanjima te o dokumentu za odgoj i izobrazbu budućih svećenika.

Novi biskup Hvarske biskupije

Mons. Puljić je nazočnim novinarima rekao da je 12 godina djelovao u Sarajevu jer je bio rektor u sjemeništu i na Teologiji, to jest današnjem KBF-u. „Drago mi je doći u Sarajevo, a pogotovo kada se priča o zajedničkim temama i kada se rješavaju problemi. Ovaj susret nije samo 'poslovnog' obilježja nego ima i ljudski karakter kada mi mjesni crkveni pastiri Hrvata dijelimo poteškoće da nam bude lakše“, rekao je mons. Puljić i istaknuo da u Sarajevo dolazi svojoj braći koja pripadaju istom narodu.

„Drago mi je da sam ovdje i da vas mogu informirati i prenijeti podatke koji vas zanimaju“, rekao je zadarski nadbiskup.

Potom su novinari mogli postavljati pitanja.

Jedno od potanja bilo je o Istambulskoj konvenciji, a nadbiskup Puljić je govorio o rodnoj ideologiji koja je u pozadini te konferencije. „Jasno rekli što mislimo o toj ideologiji. Prije nekoliko mjeseci smo objavili prigodno pismo koje se tiče odgojno obrazovnog sustava, obitelji te Istambulske konferenciji. Tu smo jasno rekli da ne prihvaćamo. Borimo se protiv manipuliranja i iskorištavanja čovjeka i podržavamo sve pozitivne procese iz te konvencije, ali smo protiv zato što u njoj ima paragrafa koji su pod rodnom ideologijom. Ako to sklone i mi ćemo podržati“, rekao je zadarski nadbiskup.

Odgovarajući na pitanje o situaciji koja se stvorila u vezi s odnosom političara i vlasti u RS prema mons. Komarici kardinal je naglasio kako je bespotrebno stvara nezdrava klima oko čovjeka koji se borio za mir i ostanak ljudi. Vrhbosanski nadbiskup je ustvrdio kako u RS u nedostaje oko 90% katolika i da je netko za to kriv. Ponovio je činjenicu da su političari previše zaokupirani strankama i sobom te da nemaju brige o malom čovjeku.

U svezi s pitanjem iseljavanja istaknuto je kako je od pada Berinskog zida iz istočne Europe iseljeno oko 23 miliuna ljudi, a npr samo iz Rumunjske tri milijuna. Kardinal i nadbiskup su pozvali medije da šire pozitivnu energiju. Nagalasili su da je ljudima dodijala politička situacija te stoga oni odlaze.

Na kraju je rečeno da zasjedanje još uvijek traje te kako će medijski djelatnici na vrijeme dobiti priopćenje sa zasjedanja.

KT