Prnjavor

Mons. Stipić se sastao sa svećenicima Grkokatoličkog vikarijata BiH


Apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić sudjelovao je, 2. srpnja na sastanku svećenika Grkokatoličkog vikarijata Bosne i Hercegovine u Prnjavoru.

Foto: krizevacka-eparhija.com

Foto: krizevacka-eparhija.com

Sastanku su nazočili bosansko-hercegovački biskupski vikar o. Miroslav Krnješin kao i svi svećenici vikarijata. Većina tema odnosila se na organizaciju pastoralnog života u parohijama s obzirom na mjere zaštite propisanih zbog virusa COVID-19.

Kako je objavljeno na krizevacka-eparhija.com, raspravljalo se i o razradi pastoralnih smjernica u novim okolnostima za budućnost. Uslijed situacije s pandemijom mnoge su planirane pastoralne aktivnosti morale biti odgođene. Mons. Stipić potaknuo je svećenike na još zauzetiji pastoralno-duhovni i karitativni rad s vjernicima u ovim izvanrednim vremenima kada je svima potrebna čvrsta i snažna vjera i zajedništvo.

U sklopu ovog pohoda ordinarija Stipića bosansko-hercegovačkom vikarijatu, o. Krnješin služio je moleben na čast presvete Bogorodice u parohijskoj crkvi u Prnjavoru..

Dodajmo kako se od 1890. na područje sjeverne Bosne doseljavaju prvi grkokatolici, podrijetlom iz zakarpatskih krajeva zapadne Ukrajine (Galicije). Od 1900. do 1909. bosanski grkokatolici (Ukrajinci) spadaju pod upravu Križevačke eparhije, a 1909. iz Galicije dolaze monasi studiti koji u mjestu Kamenici otvaraju svoj manastir. Od 1909. do 1914. jurisdikcija bosanskih grkokatolika prelazi na Vrhbosansku nadbiskupiju. Tada je imenovan i posebni generalni vikar (rimokatolik) za grkokatolike sa sjedištem u Sarajevu. Od 1914. do 1924. uspostavlja se Apostolska administratura za grkokatolike u Bosni i Hercegovini. Riječ je o drugom stupnju samostalnosti prije osnivanja eparhije. Sjedište tadašnjeg apostolskog administratora Aleksija Buzjuka (kasnijeg kanonika u Lavovu) bilo je u Banjoj Luci. Od 1924. to je područje opet stavljeno pod jurisdikciju križevačkog vladike. Bosansko-slavonski vikarijat osnovan je 15. travnja 1978. Nakon njegova ukidanja 2005. osnovan je Grkokatolički vikarijat Križevačke eparhije u Bosni i Hercegovini. Vikarijat obuhvaća župe: Banja Luka, Cerovljani, Derventa, Devetina, Kamenica, Kozarac, Lepenica, Lišnja, Prnjavor i Stara Dubrava. Većinu od nekoliko tisuća vjernika vikarijata čine grkokatolici Ukrajinci. Na području Bosansko-hercegovačkog vikarijata (Banja Luka) danas živi i nekoliko grkokatoličkih obitelji podrijetlom sa Žumberka.

J.P., KT