Obilježena 26. godina od pokolja nad Hrvatima Grabovice


U Grabovici kod Mostara, koja pripada župi Drežnica, 9. rujna, obilježena je 26. godišnjica pokolja nad Hrvatima ovoga kraja. Te 1993. pripadnici bošnjačke Armije RBiH na okrutan su način ubili 33 civila, od kojih se za 19 civila još traga.

I ove je godine na prigodan način obilježena godišnjica ovog zločina. Najprije su na spomen obilježju položeni vijenci i upaljene svijeće nakon čega je uslijedio križni put do mjesnog groblja gdje je služena misa za ubijene civile Grabovice, javlja jabuka.tv.

Obilježavanju su nazočili brojni predstavnici stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor BiH.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći put križa, a onda je služena sveta misa za sve poginule koju je, u koncelebraciji desetak svećenika, predslavio je fra Andrija Jozić, župnik u Rami i gvardijan samostana na Šćitu.

"Došli smo danas ovdje moliti da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju na ovim mjestima  stradanja. Došli smo da obavimo dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo očuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode koju danas živimo, ali i izgrađujemo", kazao je fra Andrija i dodao da je jasno kako treba u društvu stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja, vraćanja pomirenja. Dodao je i to da te važne životne postavke počivaju na temeljima istine. "Ne može se graditi proces pomirenja bez unutarnje katarze", istaknuo je fra Andrija u svojoj propovijedi.

Zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. U vojnoj akciji Neretva 93 pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, među kojima je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

KT