Paneuropska unija BiH organizirala Međunarodnu konferenciju mladih


Paneuropska unija BiH organizirala je 18. kolovoza u Vogošći Međunarodnu konferenciju mladih pod nazivom "Uloga mladih u procesu europskih integracija".

Članovi Mladih Paneuropske unije Bosne i Hercegovine odlučili su organizirati ovu konferenciju u  suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer i organizacijom Mladih Hrvatskog kulturnog društva Napredak i uz pokroviteljstvo Općine Vogošća s ciljem da mlade podsjete da su građani Europe i ohrabrenja za aktivnije uključenje u diskusiju o izgradnji i budućnosti Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ovaj događaj okupio je skoro stotinu mladih iz BiH i regije: predstavnike institucija iz zemlje i regije koje su zadužene za pitanja koja se tiču mladih, kao i predstavnike omladinskih i studentskih udruženja i organizacija, političkih stranaka i drugih organizacija, te eksperte.

Konferenciju su činila tri panela: Mladi u Bosni i Hercegovini: Kako izaći iz letargije?; Bh mladi u politici: Ornament ili šansa za promjenu? te Uloga mladih u procesu evropskih integracija: Kako doprinijeti?

Nakon svakog panela uslijedile su diskusije i razmatranja.

Vršilac dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH mr. Haris Ćutahija podsjetio je da se paneuropska unija zalaže za izgradnju sveukupnog koncenzusa u pitanjima evropskog puta BiH. To je proces kojem, rekao je, ne učestvuju samo političari već čitavo društvo te da se mladi trebaju direktno uključiti jer se to njih najviše tiče.

Pozvao je sudionike da razmijene stavove i razmišljanja te da ih prenesu drugim mladim ljudima u organizacijama i mjestima iz kojih dolaze.

«Vrijeme je da se stišaju konflikti, da ono što piše u stranačkim programima prijeđe s riječi na djela, da se provode reforme i uhvati snažan zamah ka izgradnji ekonomski jakog društva i članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji», istaknuo je Dario Plavčić, predsjednik Mladih paneuropske unije BiH.

Panelisti i drugi sudionici konferencije zaključili su da je glas mladih u BiH uglavnom konstruktivan i kreativan te da se treba više čuti u medijima, a mlade su pozvali da se aktivno uključe u cjelokupni proces europskih integracija Bosne i Hercegovine.

KT