Patron župe na Palama pod zaštitom Sv. Josip Radnika


Jedna od dviju župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji – uz onu u Turbetu – koja je posvećena Sv. Josipu Radniku, a smještena je na Palama, proslavila je 1. svibnja svoj patron.

Euharistijsko slavlje tom prigodom, predvodio je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika i župnik u Briješću.

U vjernicima dupke ispunjenoj drvenoj crkvi, 15-ak kilometara istočno od Sarajeva, suslavilo je 20-ak svećenika zajedno s domaćinom, paljanskim župnikom vlč. Fabijanom Stanušićem koji je i upravitelj Svećeničkog doma u Sarajevu.

Vlč. Vajdner je u propovijedi govorio o kršćanskom pojmu rada i radnika. Između ostaloga, ukazao je na gorku činjenicu kako je radnik nerijetko sredstvo kojim se služe moćnici kako bi ostvarili svoj interes. U tom kontekstu podsjetio je i na nastanak blagdana Sv. Josipa Radnika koja svojevrsni crkveni odgovor na izazove vremena.

Spomenuvši da se u Bosni i Hercegovini od četiri službena državna praznika, samo se jedino Dan rada priznaje na cijelom njezinu terotoriju, iznio je podatke o zaposlenosti. „Prema podatcima Agencije za statistiku BiH, broj registriranih nezaposlenih (veljača 2019.) iznosio je 430 053. U veljači 2019. broj zaposlenih osoba u BiH bio je 819 410, a od toga 351 830 žena. Prosječna neto plaća u BiH 895 KM“, naveo je Vajdner te istaknuo da je u kršćanskom smislu „rad stavljen u službu spasenja – odatle je i Sv. Josip zaštitnik radnika, a ne recimo Sv. Pavao“.

Zaključno je potaknuo nazočne da mole zagovor Sv. Josipa kako bi osobno znali vrjednovati rad – ni omalovažavati ni obožavati, nego se stavljati u službu Božjega plana s čovjekom.

Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a u misi je sudjelovalai bogoslovska zajednica iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Na kraju mise župnik Fabijan čestitao je patron župljanima, zahvalio hodočasnicima, pjevačima i redovnicama te nazočne pozvao na druženje uz okrepu u župnoj kući i dvorištu.

Na proslavu patrona Sv. Josipa Radnika organizirano su hodočastili vjernici iz sarajevske župe Stup.

Spomenimo da je mala katolička zajednica na Palama dignuta na razinu župe 1928. Godine 1959., imala je 120 župljana, a 1991. taj je broj iznosio 395. Danas ovu vjerničku zajednicu čini 50-ak duša. Župa Pale ostala je u povijesti upamćena kao prva postaja križnoga puta časnih sestara Kćeri Božje ljubavi, danas poznatih kao Drinske mučenice te kao „zračna banja“ i izletište sarajevskih svećenika i redovnica/ika.

KT