Sarajevo

Sarajevo: Đakonsko ređenje


Na prvu adventsku nedjelju, 3. prosinca, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić zaredio je dvojicu đakona tijekom svečanog misnog slavlja u prepunoj katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Za đakone su zaređena dvojica kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene – fra Silvio Zlatarević i fra Mario Dadić tijekom mise kojom je presjedao kardinal Puljić u zajedništvu s fra Jozom Marinčićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, te profesorima i odgojiteljima bogoslovnih odgojnih institucija, kao i većim brojem drugih svećenika.

 

Vrijeme nade
Na početku misnog slavlja vrhbosanski nadbiskup pozdravio je nazočne – provincijala i suslavitelje, bogoslove, franjevačku zajednicu iz koje su potekla dvojica novih đakona, kao i rodbinu, župnike i župljane iz župa fra Silvija i fra Marija te nazočne vjernike i one koji su bogoslužje pratili u programu Radio Marije BiH.

Nakon što su kandidati predstavljeni i za ređenje izabrani za red đakonata i prezbiterata, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, vrhbosanski nadbiskup uputio je prigodnu homiliju u kojoj je na poseban način progovorio o došašću kao vremenu nade i radosti.

„Mi u došašću idemo u susret Onome koji je očitovao svoju ljubav, utjelovio se, rodio se, darovao se. Zato želimo došašće doživjeti kao vrijeme prepoznavanja Božje ljubavi, da smo voljena bića. Kad je svjestan da je voljen, čovjek ima jednu unutarnju sigurnost i snagu vjere. Zato je hodočašće u došašću hodočašće vjere“, poručio je kardinal kazavši na temelju evanđeoskih riječi kako čovjek treba bdjeti nad onim što mu Bog daje kako ne bi izgubio darove Božje.

Molitelji Crkve
„Bog te ljubi. Darovao ti je da budeš dijete Božje. On se približio da bismo se i mi njemu približili“, rekao je kardinal podsjetivši i na smisao i značaj misa zornica u došašću kroz koje se kroz molitvu, pokoru i obraćenje ide prema Onome koji je obasjao i osmislio život čovjeka.

Na osobit način obratio se i ređenicima navevši kako je cijeli čovječji život jedan advent. „Ne idemo mi samo u susret Božiću, nego svi idemo onom konačnom susretu s Bogom. Zato je u tom došašću silno važno da ima onih koji će navještati i svjedočiti, ovu dvojicu mladića ređenih za đakonat. Time oni preuzimaju da budu molitelji Crkve“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup nastavivši kako oni danas stavljaju u službu svoje srce i svoja usta da kroz njih Crkva moli, da ljudi ne izgube Svjetlo, da ne posustanu u bdijenju i traženju tog Svjetla.  

„Danas svetim redom postaju postaju prvi službenici oltara, pomoćnici svećenicima i biskupima, služe Kristu koji se žrtvuje, a njemu služiti znači i sam biti spreman za žrtvu. Zato, dragi ređenici, ako želite u životu biti sretni, shvatite ljepotu služenja i žrtvovanja jer samo tako otvarate srce za onu vjerničku sreću“, osvijestio je kardinal poručivši ređenicima, koji dobivaju posebno poslanje – navještanje evanđelja, da trebaju živjeti ono što navještaju. „Ne bojte se, nećete se istrošiti ako se istinski žrtvujete iz ljubavi, samo ćete se obogatiti jer ćete obogatiti druge!“, istaknuo je nadbiskup pozvavši sve na molitvu za nova duhovna zvanja.

Nakon propovjedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Kardinal Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima za svećeništvo podijelio je sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Današnjim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagosivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.  

Fra Silvio Zlatarević

Fra Silvio je sin Pave i Kate r. Dabić, iz mjesta je Liliči, Ugljara, župa Tolisa. Rođen je 24. rujna 1992. u Vinkovcima. Ima još dva starija polubrata. Osnovnu školu završio je u Orašju (1999. – 2007.). Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2007. – 2011.) gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Godinu novicijata proveo je u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio je 1. srpnja 2012. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svačane zavjete položio je 13. studenog 2016. u Fojnici. Završio je pet godina studija (X semestara).

Fra Mario Dadić

Fra Mario je sin Slavka i Snježane r. Vujica, iz mjesta je Doci, župa Gromiljak. Rođen je 14. prosinca 1992. u Fojnici. Ima još dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u Gromiljaku (1999. – 2007.). Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2007. – 2011.) gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Godinu novicijata proveo je u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio je 1. srpnja 2012. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svačane zavjete položio je 13. studenog 2016. u Fojnici. Završio je pet godina studija (X semestara).