Sarajevo

Sarajevska katedralna župa proslavila patron


Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova istoimena katedralna župa u Sarajevu u petak, 7. lipnja proslavila je svoj patron.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je profesor dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u glavnom gradu BiH vlč. Ljubo Zadrić. S njim u koncelebraciji bilo je 20-ak svećenika, među kojima i župnik domaćin vlč. Oliver Jurišić te sarajevski dekan i župnik na Stupu preč. Miroslav Ćavar.

U prigodnoj propovijedi vlč. Zadrić kroz slike o tri vrste ruku progovorio o vrijednostima bitnim za ljudski život. U prvoj slici predstavio je tzv. „ruke tjeskobe“ gdje je na osnovu priče o djevojčici za koju su nastavnici rekli da je jako inteligentna i sposobna, ali da to premalo primjenjuje u potpunosti zanemarili da je ona tijekom školske godine proživjela svojevrsnu agoniju te kako nitko od njih nije primijetio izgrižene nokte i krvave prste te djevojke. „Sve već organizirane institucije poput Crkve, države, škole ili političke stranke ili one koje čine sve kako bi to postale, ukoliko zanemaruju očitosti i osnovne potrebe ljudi bolje bi bilo da i ne postoje“, kazao je propovjednik te je progovorio o drugoj metafori koju je nazvao „brižljive luke“. Za taj primjer uzeo je sliku Giovannija Bellinija iz 16. stoljeća Oplakivanje nad mrtvim Kristom u kojemu ruke Josipa iz Arimateje pridržavaju Kristovo mrtvo tijelo, Nikodemove ruke drže posudu s pomašću, a ruke Marije Magdalene pomazuju Kristove rane. „Brižljiva pažnja, i kako sama ovako šokantna situacija zahtijeva, svi šute, a njihove ruke daju odgovor (…) Usredotočeni na značenje ljudskih ruku, možemo zaključiti: 'Ruke ne traže odgovor, one su odgovor jer njima se brinemo za dobro drugih“, pojasnio je vlč. Zadrić te je progovorio o tzv. „rukama ljubavi“ pri tome ponovno koristeći sliku Pompea Batonija iz 1767. na kojoj je on naslikao Presveto Srce Isusovo na kojoj sam Krist u svojim rukama drži svoje srce. „Čin koji možemo protumačiti kao potpuno darivanje sebe drugima kroz dva osnovna pokreta: dajem svu svoju nutarnju snagu koju predstavlja srce i svoju vanjsku snagu koju predstavlja pokret ruku“, pojasnio je profesor na sarajevskom KBF-u te je zaključno poručio da su za sve ljudske potrebe i tjeskobe potrebne dvije ruke: brižljive i ruke ljubavi.

Nakon popričesne molitve izmoljena je prigodna pobožnost pred kipom Srca Isusova koji se nalazi u katedrali te je župnik vlč. Jurišić zahvalio svima koji su pomogli u proslavi patrona.

Inače, katedralna župa jedna je od ukupno 11 župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga naslovnika ima Presveto Srce Isusova pod čiju je zaštitu i stavljena cijela dijeceza. Vrijedi podsjetiti kako će biskupijska proslava ove svetkovine biti u nedjelju, 9. lipnja u 10:30.

D. K., KT