Petrinja

Banjolučki biskup na proslavi patrona novoosnovane župe


Na poziv župnika nove župe u Petrinji, vlč. Josipa Karasa i sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, u nedjelju 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, kojeg ova župa ima za patrona svečano misno slavlje predvodio je biskup Franjo Komarica.

Svečana koncelebrirana euharistija slavljena je u dvorištu pored velike župne crkve i župnog pastoralnog centra budući da se crkva nalazi u fazi gradnje.

Zajedno s biskupom koncelebrirali su domaći župnik, petrinjski dekan preč. Josip Samaržija te još dvojica svećenika, a asistirao je trajni đakon vlč. Vjekoslav Uvalić, rodom iz Banje Luke.

Misnom slavlju nazočilo je nekoliko stotina župljana, mahom ratnih doseljenika iz banjolučkog kraja te drugih dijelova Bosne. Među misarima bili su i gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović, članovi gradske uprave, predstavnici vojske, policije i kulturno-umjetničkih društava.

Banjolučkog biskupa srdačno su pozdravili i izrazili zahvalnost za njegov dolazak župnik Josip - na početku mise te jedan od članova župskog pastoralnog vijeća na kraju.

Mons. Franjo je u svojoj propovijedi naglasio radost kao obvezu svakog kršćanina zbog tijesne povezanosti s Presvetim Trojstvom zahvaljujući utjelovljenom Sinu Božjem, koji ljude povezuje s Bogom i međusobno. Potaknuo je sve nazočne da svoju vjeru njeguju, jačaju i čine učinkovitom u zalaganju za duhovno i tjelesno dobro svojih bližnjih. Prognanicima iz svoje biskupije i Bosne stavio je na srce da ne zaborave svoje rodne župe i svoje duboke korijenje u starom kraju te da se trude – gdje god živjeli – ostati postojanima u ispovijedanju vjere svojih predaka.

Euharistijsko slavlje skladnim pjevanjem uveličao je župni zbor, a nakon mise, uz okrjepu, biskup Franjo se družio sa župljanima.

TABB/KT