Zagreb

JRS protiv rasizma i ksenofobije prema izbjeglicama


Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) u Hrvatskoj zajedno s drugih devet JRS ureda u Europi dvije godine provodi „I Get You“ kampanju s ciljem promicanja najboljih praksi lokalnih inicijativa za borbu protiv rasizma i ksenofobije prema izbjeglicama.

Kako javlja IKA, u devet zemalja EU, uredi JRS-a (Italija, Francuska, Njemačka, Belgija, Španjolska, Portugal, Malta, Rumunjska i Hrvatska) uspjeli su pronaći i mapirati sveukupno 315 lokalnih inicijativa koji svakodnevno rade na pružanju podrške i integraciji izbjeglica te na njihovu zbližavanju s lokalnim stanovništvom.

„U Hrvatskoj smo pronašli i mapirali 14 inicijativa koje su zadovoljile uvjete projekta I Get You te izdvojili pet najuspješnijih s kojima smo proveli opširnije istraživanje razgovarajući s inicijatorima, volonterima i izbjeglicama koji su uključeni u inicijativu“, istaknuto je iz Isusovačke službe za izbjeglice. Okus doma, inicijativa Dobrodošli, Zagreb 041, Biciklopopravljaona i Gender Task force - Inicijativa za održivi rast primjeri su najuspješnijih inicijativa koje izbjeglicama pružaju izravnu pomoć pri integraciji te promiču vrijednosti otvorenosti i solidarnosti.

„Usprkos anti-izbjegličkom narativu koji je prisutan kako u Europi, tako i Hrvatskoj, upravo su ove inicijative koje uključuju, podržavaju i integriraju izbjeglice jače nego ikada prije i zasigurno njihove prakse mogu poslužiti kao smjernice koje trebamo koristiti želimo li razvijati kvalitetne integracijske politike. Hrvatska ubrzo treba primiti sirijske izbjeglice iz Turske u sklopu programa preseljenja i trebat će nam još ovakvih lokalnih inicijativa koje će im svakodnevno pružati izravnu podršku“, poručio je Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice i dobitnik nagrade Europskog parlamenta Europski građanin.

Više o samoj inicijativi može se pronaći na mrežnoj stranici.

KT