Zagreb

Proslava Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta


Svečanim činom blagoslova Velike dvorane, kojeg je predvodio državni tajnik Svete Stolice kard. Pietro Parolin, započela je, u ponedjeljak 30. listopada, proslava Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Foto: zg-nadbiskupija.hr

Foto: zg-nadbiskupija.hr

Akademski čin otvorio je zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kard. Josip Bozanić, istaknuvši kako nazočnost državnog tajnika kard. Parolina potiče vjernike da se uključe u široke obzore univerzalne Crkve, u povijesni hod naroda i nacije te na ujedinjavanje napora traženja i nastojanja za dobro čovječanstva u kompleksnim povijesnim okolnostima današnjice.

„Ovaj je kampus od samoga početka i gradilište – što se može i danas vidjeti. To govori o svijesti i pogledu prema onomu što je bitno i veoma važno, ali i o nemogućnostima s kojima se treba nositi te strpljivo i ustrajno graditi. A djelo kojem se danas radujemo Crkva zagrebačka daje mladim naraštajima da bude u funkciji izobrazbe i odgoja, znanosti i kulture“, kazao je kard. Bozanić, dodajući kako je danas još jasnije moguće vidjeti da su izobrazba i odgoj, znanost i kultura, područja na kojima se čuvaju i razvijaju temeljne vrijednosti, izložene opasnostima kojima se u njih pokušavaju ugraditi nove razorne ideologije.

„Neka i ova dvorana i naš današnji susret bude pomoć da suvremeno hrvatsko društvo toliko puta zagušeno i stegnuto strahom pred budućim i u strepnji za zemaljskim, bude nošeno svježinom Božjega Duha, njegovom istinom i njegovim svjetlom“, zaključio je zagrebački nadbiskup.

Okupljenima se potom obratio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je naglasio kako je ova dvorana jedna od najvećih investicija u području znanosti u Hrvatskoj, ostvarena zahvaljujući Zagrebačkoj nadbiskupiji. Rektor je zahvalio kardinalu na brizi i očinskoj potpori, koju kao osnivač ovog Sveučilišta stalno pokazuje, a gosta HKS-a, kardinala Parolina zamolio da papi Franji poruči kako u Zagrebu postoji katoličko sveučilište koje želi pomoći mladima u ustrajanju u njihovim snovima i nadama.

U pozdravnom govoru državni tajnik kard. Pietro Parolin pozvao je okupljene biti ponosnima na naslov koji obilježava njihovo Sveučilište kao „katoličko“. „Ono mu povjerava još jedno posebno poslanje koje ga oplemenjuje: održavati živim vrijednosti i ideale Evanđelja te nastaviti prožimati kulturnu baštinu vašeg naroda tim vrijednostima“, kazao je kard Pietro.

Blagoslovu dvorane nazočili su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto; biskupi Hrvatske biskupske konferencije predvođeni predsjednik HBK-a mons. Želimirom Puljićem; predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković; predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković; ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, veleposlanici, predstavnici građanske vlasti, predstavnici sestrinskih Crkava i drugih vjerskih zajednica te ostali predstavnici znanstvenog, kulturnog i društvenog života Hrvatske.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

KT