Vukovar

Vjernici iz Radunica i Lug-Brankovića posjetili Vukovar


U nedjelju, 12. studenoga, 30 vjernika iz župa Sv. Ane u Radunicama i Sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima posjetili su hrvatski Grad heroj – Vukovar.

Organizator pohoda bila je župa Radunice, a želja je potekla sa sastanka župnog pastoralnog vijeća. Kao pratnja, s hodočasnicima je išao radunički župnik, vlč. Ilija Orkić.

Po dolasku u grad obišli su oštećeni vodotoranj – simbol stradanja i opstojnosti, u pastoralnom centru župe Sv. Filipa i Jakova pogledali su kratki film o stradanju Vukovara, a potom sudjelovali na svetoj mise. Euharistijsko slavlje je predvodio domaći župnik fra Ivica Jagodić, a liturgija je bila obogaćena krštenjem troje djece i blagoslovom bračnih parova koji slave jubileje – pedeset, dvadeset i pet ili neku drugu „okruglu“ obljetnicu.

U popodnevnim satima posjetili su vukovarsku ratnu bolnicu te su s velikom pažnjom pogledali dio bolnice u atomskom skloništu i poslušali kratko predavanje o događanjima u bolnici te drami koja se, cijelo ljeto i jesen, odvijala te tužne 1991.

Nakon pješačenja kroz grad pohodili su Ovčaru i vukovarsko groblje gdje su zajedno izmolili opijelo za sve stradale i molili za pronalazak onih koji se vode kao nestali.

Oni malo stariji prisjetili su se i svojih ratnih dana 1993. i 1994. u žepačkom kraju, kao i stradanja – više od 400 poginulih i mnoštva ranjenih Žepčaka tih ratnih godina te je potom uslijedila je i molitva za mir.

Prije samog povratka pohodili su i Trpinjsku cestu – Groblje tenkova.

KT/I.O.