Čista Velika

Mons. Tomislav Rogić posvetio crkvu Sv. Ane


Šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić na blagdan Sv. Ane, u srijedu 26. srpnja, u župi Čista Velika posvetio je i blagoslovio župnu crkvu koja je toga dana proslavila svoj patron.

Foto: franjevci-split.hr

Foto: franjevci-split.hr

Euharistijsko slavlje, kako prenosi Laudato, predvodio je mons. Rogić u koncelebraciji s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, župnikom fra Josipom Grgićem i još 20-ak svećenika.

Mons. Rogić je u svojoj propovijedi istaknuo kako su Joakim i Ana odgajali svoje dijete u bogobojaznosti i vršenju Božjih zakona. „Marija je kao takva dozrijevala prihvaćanju svoje uloge, zahvaljujući svojim roditeljima. I baš zato častimo danas Sv. Anu, jer je njezina kći postala Kraljica Neba – Bogorodica. Molimo stoga danas za naše obitelji. U obitelji, odgoju, prenošenju vjere i molitve leži svjetlija budućnost našeg naroda. To danas molimo od Sv. Ane“, rekao je između ostalog biskup Tomislav koji je zatim posvetio župnu crkvu i oltar.

Na kraju mise, župnik Grgić zahvalio je biskupu Rogiću, biskupu u miru Ivasu, braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali slavlje svetkovine patrona.

Tijekom mise pjevao je domaći mješoviti župni zbor, a po završetku vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, župna crkva Sv. Ane 1992. do temelja je uništena. Zvona, slika Sv. Ane i srebreni procesijski križ su nestali. Od 2001. do 2003. građena je nova crkva na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona, dok su radovi oko uređenja okoliša još u tijeku.

KT