Kardinal Bozanić susreo se s mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se 11. lipnja s mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu...

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Mladići su posjetili kardinala pod vodstvom povjerenika za pastoral duhovnih zvanja i promotora kršćanskih poziva vlč. Jakova Rađe, a tijekom protekle godine bili su uključeni u susrete pod nazivom „Dođi i vidi“, namijenjene onima koji su otvoreni svećeničkom pozivu.

Susret u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu započeo je himnom Duhu Svetom, nakon čega je vlč. Rađa izrazio dobrodošlicu kardinalu Bozaniću.

Nakon uvodnog obraćanja, svaki od 17 mladića predstavio se kardinalu te ukratko podijelio svoje iskustvo formacije na susretima Dođi i vidi.

"Dok sam vas slušao, zahvaljivao sam Bogu za ono što je On vama dao doživjeti, za njegovo djelovanje u vašim srcima", rekao je kardinal Bozanić mladićima u svom prigodnom nagovoru. Naglasio je da Bog djeluje i danas te kako je nužno za naš kršćane naučiti raspoznavati Božje djelovanje u našoj sredini. Onaj koji želi u svećeništvo, nastavio je Kardinal, treba biti spreman dati svoj život, darivati sebe, no prije svega pozvan je živjeti u programu Isusa Krista. Često se govori o projektima i planovima, no kada govorimo o svećeništvu, tu nema mjesta za moje projekte i planove, već jedino i isključivo za Isusove planove.

Susret s kardinalom Bozanićem bio je ujedno i prigoda da mladići upute i svoja pitanja koja su ih zanimala, poput onih o datumu kanonizacije Bl. Alojzija Stepinca, tijeku konklava ili pak pitanja o svecima kojima se kardinal najviše utječe.

"Među svecima rado ističem Blaženu Djevicu Mariju, koju sam često molio za zagovor upravo u onom razdoblju svog života kada sam razmišljao o svećeničkom pozivu. Dakako, tu je i sveti Josip, čije ime nosim, ali kao zagrebački nadbiskup često osjećam strahopoštovanje prema onom bogatstvu što nam ga je ostavio bl. Alojzije Stepinac", rekao je nadbiskup Bozanić.

Upitan o savjetu koji bi rado udijelio mladićima u formaciji za svećenike, istaknuo je potrebu duhovnog savjetnika, razvijanje spoznaje da su u školi Isusa Krista te potrebu da bolje upoznaju Crkvu. Govoreći o stanju u hrvatskom društvu, Kardinal je napomenuo kako je danas potrebno buditi nadu i ne dozvoliti da upadnemo u stanje apatije. "Trebamo biti oni koji će znati prepoznati dobro u našoj domovini. Potreban nam je 'Savez dobra' – ozračje nade, pouzdanja i poleta", zaključio je.

Na kraju susreta, mladići su kardinalu Bozaniću darovali zajedničku fotografiju, dok je Kardinal njima zauzvrat poklonio svoju knjigu Krist vas zove.

U protekloj godini, mladići su u sklopu programa „Dođi i vidi“ sudjelovali na trideset susreta i četiri duhovne obnove. Susreti se održavaju u prostorijama Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja, Kaptol 29, a za sudjelovanje u programu potrebno se prijaviti vlč. Jakovu Rađi (e-pošta: pozivi@zg-nadbiskupija).

KT