Slavonski Brod

Spomen 179 godina od rođenja prvog vrhbosanskog nadbiskupa


Spomen rođenja i krštenja (179.) sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa proslavljen je u ponedjeljak, 24. siječnja u njegovoj rodnoj i krsnoj župi Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Duhovni program započeo je paljenjem svijeća kod Stadlerova spomen obilježja blizu njegove rodne kuće i molitvom koju je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori.

Slijedila je potom, uz pjesmu Služavki Maloga Isusa, procesija ulicama grada do Katehetskog centra župe Gospe Brze Pomoći gdje je euharistijsko slavlja predvodio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Uz župnika Cindoria suslavilo je još pet svećenika iz Slavonskog Broda i Bosne i Hercegovine.

Tijekom mise pet redovnica Služavki Maloga Isusa, koje ove godine obilježavaju zlatne jubileje 50 godina redovništva: s. M. Admirata Lučić, s. M. Jadranka Lacić, s. M. Svjetlana Leko, s. M. Beatis Čajko i s. M. Alemka Šiljeg, obnovilo je svoje zavjete i zahvalilo Bogu za taj milosni dar.

Sv. Franjo Saleški i Josip Stadler

Kako je toga dana bio i blagdan Sv. Franje Saleškog, kojemu, u povodu 400 obljetnice  njegove smrti Katolička Crkva otvara i posvećuje ovu liturgijsku godinu, nadbiskup Vukšić u prigodnoj je homiliji govorio o životu i krepostima ovoga nebeskog zaštitnika novinara.

Strpljenje i blagost

Podsjetio je kako se Sv. Franjo Saleški posebno istaknuo svojim nastojanjem oko očuvanja cjelovitog katoličkog nauka i jedinstva među kršćanima te svojim načinom propovijedanja i tumačenja katoličke vjere. „Iznalazio je načine koristeći se i tiskanjem prigodnih listova kako bi ljude informirao o ispravnom  nauku pa je proglašen i zaštitnikom katoličkog tiska, novinara i pisaca“, naglasio je  nadbiskup Vukšić. Ukazao je na svečev pobožan i krepostan život upamćen po strpljenju i blagosti prema svim ljudima te posvjestio kako je za svakoga kršćanina važno živjeti pobožnim životom.

„Strpljenje sa sobom, sa svojim željama i manama kao i strpljenje s drugima, s njihovim zahtjevima i očekivanja, još je zahtjevnija krepost negoli blagost, jer za nju je potrebno dugo vrijeme. Zato je Sv. Franjo Saleški rekao kako treba imati srce sposobno za strpljivost, jer se veliki planovi ostvaruju samo s mnogo strpljenja i ljubavi…

Strpljenje i blagost smatrao je ovaj svetac ne samo najvažnijim osobnim krepostima za svakog kršćanskog dušobrižnika, svjedoka vjere i propovjednika, nego i najkorisnijim sredstvima i najboljim načinima za širenje evanđelja, obraćenja odlutalih kršćana i okupljanje novih članova Crkve“, rekao je uz ostalom nadbiskup Vukšić.

Dodao je kako je Sv. Franjo smatrao da je kršćanska pobožnost, shvaćena kao vršenje kreposti, ne samo bitan dio života svakoga vjernika, nego ona treba biti vodilja čovjeka u svakom njegovu poslanju.

Povezanost Sv. Franje i Stadlera

Podsjetivši kako Sv. Franju Saleškog i slugu Božjega Josipa Stadlera povezuju i činjenice da su i jedan i drugi osnovali po jednu redovničku zajednicu: Sv. Franjo Saleški družbu Pohoda Marijina, a Stadler družbu Sestara Služavki Maloga Isusa. Stoga je posebno čestitao Stadlerovim duhovnim kćerima koje ove godine slave svoje zlatne jubileje redovništva.

Duhovni rast i težnju za posvećenjem nazočnih vjernika kao i molitvu Bogu za Stadlerovo uzdignuće na čast oltara nadbiskup je na kraju preporučio u zagovor Sv. Franje Sleškog.

S ljubavlju služiti malenima

Nakon Vjerovanja pet je jubilarki s upaljenim svijećama u rukama pred svojom vrhovnom poglavaricom s. Marijom Banić zajedno izgovorilo obrazac redovničkog zavjetovanja svoje Družbe te tako posvjedočile kako će i dalje poput svoga utemeljitelja s ljubavlju služiti Bogu i čovjeku, napose onim malenima.

Župnik Cindori zahvalio je nadbiskupu Vukšiću na poticajnih riječima kojima je vjernicima, kako je rekao, pojasnio pravu pobožnost na koju su kao kršćani pozvani živjeti te na svjedočenju vjere i pastirskoj brizi.

Molitveni hod za Stadlerovu beatifikaciju

Ovim slavljem, koje je u župnoj crkvi pred kipom Gospe Brze Pomoći završeno prigodnom molitvom za Stadlerovo proglašenje blaženim i pjesmom Slugo Božji, Josipe ujedno je započela u dekanatu priprava za iduću 180. obljetnicu rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, koju su sestre Služavke Maloga Isusa nazvale molitveni hod za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Tako će se tijekom ove godine svakoga 24. u mjesecu u jednoj od župa Slavonskobrodskog dekanata slaviti misa i moliti za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Tom će prigodom sestre SMI vjernike upoznati sa životom i likom ovog velikog sina grada Slavonskog Broda. Molitveni hod završava 8. prosinca na spomen Stadlerove smrti, kada će misno slavlje biti u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, u kojem žive i djeluju sestre ove redovnice.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Uz Služavke Maloga Isusa i redovnice grada sudjelovali su domaći župljani kao i rodbina sestara slavljenica.

Brankica Lukačević/ KT