Proslavljeno 20 godina od osnivanja Gospićko-senjske biskupije


Biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, 24. svibnja, predvodio je u katedrali u Gospiću zahvalnu misu povodom 20 godina od osnivanja Gospićko-senjske biskupije te čestitao važnu obljetnicu svećenstvu i vjernicima.

Koncelebrirali su biskup u miru mons. Mile Bogović, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić te župnik preč. Mario Vazgeč.

Na početku mise mons. Križić je istaknuo značenje biskupije ne samo za Crkvu, nego i uopće za život Like i cijelog područja koje ona obuhvaća.

"Narod ove biskupije u povijesti je često stradao za svoju vjeru. Danas ne moramo biti mučenici za vjeru, ali i dalje postoje sile koje žele uništiti vjeru i narod udaljiti od Boga. Molimo da vjera bude trajno živa kako u biskupima i svećenicima, tako i u narodu”, istaknuo je gospićko-senjski Zdenko Križić.

U svojoj je propovijedi protumačio biblijska čitanja i evanđelje Sedme vazmene nedjelje te ih povezao s današnjim životom.

"Može biti da nam Bog neće dati sve ono što smo ga molili, ali će nam dati nešto drugo što on vidi da nam je korisnije. Nekad nas Bog neće osloboditi neke patnje, nego će dopustiti da kroz nju mučno prođemo, zato što Bog vidi da neke važne stvari nećemo nikad dobro naučiti, izuzev kroz patnju. U tom smislu, patnje, koliko god bile teške, ne slome nas, nego nam postaju blagoslov. Zato se, s pravom kaže: tko nije ništa propatio, ništa ne zna. Susreti Boga u molitvi mijenjaju osobu. To je velika istina. I sâm je Isus doživio preobraženje na gori u vrijeme dok je molio. Evanđelist Luka to svjesno ističe, šaljući poruku svima nama: preobrazba u molitvi nije rezervirana samo za Isusa, nego i za svakog njegovog učenika", rekao je propovjednik, a prenijela ika.hr.

Na  kraju mise župnik preč. Vazgeč čestitao je biskupu Križiću četvrtu obljetnicu biskupstva zaželivši mu "snagu i zdravlje da nas vodi kao hrabar i dobar pastir". Slijedila je svečana zahvalnica Tebe Boga hvalimo, nakon koje je biskup Križić zahvalio prvom biskupu, sada u miru, mons. Bogoviću te završio slavlje svečanim blagoslovom.

Misno slavlje animirao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Inače, bulom pape Ivana Pavla II. u četvrtak 25. svibnja 2000. osnovana je nova Gospićko-senjska biskupija. Vijest je 25. svibnja u 12 sati objavljena u Vatikanu i u Gospiću. Istog dana je  Sveti Otac imenovao mons. dr. Milu Bogovića prvim biskupom Gospićko-senjske biskupije sa sjedištem u Gospiću.

Nova  biskupija nastala je podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije od koje su nastale dvije: Riječka nadbiskupija i Gospićko-senjska biskupija, svakoj je dodijeljeno pet dekanata.

Ž.I., KT