Novosibirsk

Održan prvi susret ruskih katoličkih obitelji


U Novosibirsku u Rusiji, od 3. do 6. kolovoza održan je prvi susret ruskih katoličkih obitelji na kojemu je sudjelovalo više stotina majki i očeva s djecom iz cijele zemlje.

Foto: Vatikanski radio

Foto: Vatikanski radio

Kako prnosi Vatikanski radio, lokalna Katolička Crkva već više godina organizira nacionalne Dane mladeži, ali ideja da se okupe obitelji činila se prilično teško ostvarivom, jer obitelji nemaju jednake mogućnosti kretanja u tako velikoj zemlji. Novosibirsk se, naime, nalazi u središtu Sibira. Osim toga i financijska su sredstva bračnih parova često vrlo ograničena. Stoga je, prema mišljenju novosibirskoga biskupa, mons. Josepha Wertha, važan znak tako veliko sudjelovanje obitelji koje su došle iz dalekih krajeva kako bi doživjele nezaboravno iskustvo s Isusom.

Tijekom četiri dana sudionici su nazočili liturgijskim slavljima, molitvama i susretima radnih skupina; zajedno su provodili slobodno vrijeme, dijeleći međusobno radost i svjedočanstvo svojega kršćanskog poziva. Uz obitelji, u Novosibirsku su, među ostalima, bili nazočni i nadbiskup metropolit nadbiskupije Majke Božje u Moskvi, mons. Paolo Pezzi; biskup Novosibirska; apostolski nuncij u Ruskoj Federaciji, nadbiskup Celestino Migliore te svećenici i redovnice.

Jedan od glavnih predavača na susretima bio je biskup Radoslaw Zmitrowicz, predsjednik Povjerenstva za obiteljski pastoral ukrajinskih katoličkih biskupa latinskoga obreda. Nazočni su katolički bračni parovi, između ostalog, imali prigodu biti na konferenciji o poruci Fatimske Gospe obiteljima, povodom 100. obljetnice ukazanja.

Osvrćući se na ovaj susret, nadbiskup Migliore izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da su sudjelovali većinom mladi bračni parovi s mnogo djece. "To je nada za budućnost, ponajviše zbog dobre formacije i odgoja djece. Mislim da su obiteljima u Rusiji, kao i posvuda u svijetu, i to posebno danas, potrebni primjeri, više nego riječi. Bračnim je parovima potrebno da vide kako ima i drugih parova koji se poput njih suočavaju s jednakim problemima i dijele jednake radosti.

Ali, moguće je ići zajedno naprijed, i produbiti bračnu ljubav kao hranu, u odgoju i formaciji djece. A to je vrlo važno i za društvo, jer ako se ono temelji na ujedinjenim, složnim obiteljima koje se brinu o djeci, društvo je zdravo i napreduje i na gospodarskoj razini", istaknuo je nadbiskup Celestino.

KT