Vatikan

Papa primio biskupe zaređene u posljednju godinu dana

U četvrtak, 14. rujna, papa Franjo je u audijenciju primio biskupe zaređene u posljednju godinu dana.


Ovaj susret bio je prigoda za Papu da osobno upozna nove pastire te da razmotri s njima osobitosti službe koju su primili, odnosno zadaću svjedočenja evanđelja i službu Duha da bi, kako je Sveti Otac rekao, stadu pružili potrebno duhovno i pastoralno razlučivanje da bi ono upoznalo i ostvarilo Božju volju.

„Dar Duha koji podupire i vodi, a koji je Crkva zazvala na biskupa, leži, međutim, na slabim leđima. Zbog toga je za one koji vode neku zajednicu bitna neposredna i spontana podatnost u poslušnosti Bogu. Biskupstvo ne može podrazumijevati posjedovanje tako velikoga i nadnaravnoga dara kao da je on stečeno pravo; potrebno je stalno moliti za njega priznajući se pred Bogom kao vječni mladići koji ne znaju kako postupati“, objasnio je poglavar Katoličke Crkve.

Papa je također biskupima savjetovao da se uz posebnu osjetljivost odnose prema kulturi i religioznosti naroda koji zaslužuje skrb i odnos u dijalogu. „Biskupi su, dakle, pozvani na pratnju po kojoj će u svakom vjerniku, u zajednici i u društvu, dozrjeti sposobnost za odabir i ostvarenje dobra koje želi Bog, u tolikim zlima prisutnim u stvarnosti. Pritom ne treba zaboraviti da je bitno odgojiti se za Božje strpljenje i za njegovo vrijeme koje nije nikada naše vrijeme, prepoznajući milost skrivenu u sadašnjosti i ne gubeći iz vidika njegov naum ljubavi koja nas nadilazi“, napomenuo je papa Franjo na kraju susreta.

KT