Ukrajina

Papa Franjo odobrio uspostavu nove eparhije


Sveti Otac dao je svoju suglasnost za odluku koju je donio Sinod biskupa Ukrajinske Grkokatoličke Crkve o uspostavi eparhije Chernivtsi, sa sjedištem u istoimenom gradu na teritoriju odvojenom od Kolomyia-Chernivtsi eparhije.

Ona će biti sufraganska eparhija Ivano-Frankivsk metropolije, a Sinod je izabrao i prvog biskupa nove eparhije – Yosafata Moshchycha, titularnog biskupa Pulcheriopolia te pomoćnog biskupa Ivano-Frankivska.

Biskup Moshchych rođen je 1976. u Stariy Rozdilu u okrugu Lviv. Svećeničku formaciju prošao je u velikom sjemeništu u Ivano-Frankivsku, a za svećenika je zaređen 1999. Tijekom posljednje godine sjemeništa krenuo je također u novicijat Misionarske kongregacije Sv. Andrije apostola, eparhijskog prava te je 2002. položio vječne zavjete.

Od 2000. do 2002. nastavio je studij na Papinskom sveučilištu Alfonsiana gdje je stekao licencijat u oblasti moralne teologije, a 2003. pohađao je pripremni tečaj za odgojitelja za osobe posvećenog života, na Papinskom sveučilištu Salesiana.

Po povratku u domovinu posvetio se evangelizaciji, misionarstvu te duhovnoj formaciji. Djelovao je kao poglavar Misionarske kongregacije Sv. Andrije apostola te kao voditelj evangelizacije i pastoralne brige za migrante u nadbiskupiji Ivano-Frankivsk.

Pomoćnim biskupom Ivano-Frankivska imenovan je 2014.

KT