Vatikan

Članovi Sinode Kaldejske Crkve kod Pape


U četvrtak, 5. listopada, papa Franjo je u audijenciju primio članove Sinode Kaldejske Crkve.

Foto: Vatikanski radio

Foto: Vatikanski radio

Tijekom susreta, kako prenosi Vatikanski radio, Sveti Otac se osvrnuo na važnost prisilnih migracija kršćana te nazočne pozvao biti graditeljima jedinstva zajedno s pastirima drugih Crkvi njegujući dijalog i suradnju s drugim čimbenicima društvenog života, a posebno ih je ohrabrio da obrate posebnu pažnju na primanje novih svećeničkih kandidata.

Papa je iskoristio priliku i da pozdravi vjernike u Iraku koji su proživjeli teške trenutke nasilnog ugnjetavanja, a koji sada doživljavaju obnovu života i djelovanja te im zaželio da Božja milost ublaži njihove ratne rane.

„Ako je naime i završen jedan tragičan period u vašoj zemlji treba napomenuti da je ostalo još puno toga za napraviti. Molim vas da neumorno djelujete kao graditelji jedinstva, osobito između vas pastira Kaldejske Crkve i pastire drugih Crkvi, iznad svega potičući dijalog i suradnju među svim čimbenicima društvenog života kako biste olakšali povratak prognanika, smanjili podjele i svađe među braćom. Potreban je proces nacionalnog pomirenja i zajednički napor svih sastavnica društva da se postignu zajednička rješenja na dobro cijele zemlje“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve poželjevši da im nikad ne uzmanjka snage uma, nade i truda pred teškoćama koje još uvijek preostaju, unatoč svemu onome što je već učinjeno, osobito u Ninivi.

„Vaša je zemlja, evangelizirana prema tradiciji apostola Tome, bila civilizirana zemlja, zemlja susreta i dijaloga, zbog toga je prevažno da kršćani – pastiri i vjernici laici – budu utemeljeni na tim korijenima, ujedinjeni u promicanju poštovanja i međureligijskoga dijaloga, među svim sastavnicama u zemlji“, poručio je papa Bergoglio.

U svezi s novim svećeničkim i redovničkim kandidatima, Sveti Otac je članove sinode potaknuo da izbjegavaju pozivati one koji nisu pozvani od Gospodina; da dobro preispitaju zvanja mladih i provjere njihovu vjerodostojnost. Preporučio im je da formacija svećeničkih kandidata bude sveobuhvatna i uključi različite ljudske, duhovne, pastoralne i intelektualne dimenzije.

Uz njih, pastire Kaledjske Crkve, Sveti Otac je pozvao i pastire Latinske Crkve da razmisle o temi dijaspore imajući u vidu konkretne situacije u kojima žive crkveno zajedništvo, bilo u odnosu na brojno stanje, bilo u odnosu na vjerske slobode.

„Moramo učiniti sve što je moguće da se smjernice II. Vatikanskog koncila ostvare; da olakšaju pastoral bilo na vlastitom, bilo na području gdje su već duže vremena uspostavljene istočne zajednice, promičući u isto vrijeme zajedništvo i bratsku ljubav sa zajednicama latinskog obreda, kako bismo dali vjernicima laicima dobro svjedočanstvo, bez širenja podjela i neslaganja. Ekumenski i međureligijski dijalog uvijek kreće od našega katoličkog jedinstva i zajedništva. U tome će vam potpora biti Kongregacija za Istočne Crkve“, ustvrdio je Papa te na kraju zaželio da ova Sinoda pod zaštitom Krista, Dobrog Pastira bude plodan trenutak susreta i bratskog razmišljanja za dobro ljubljene Kaldejske Crkve.

KT